Žádná země s trestem smrti nemůže být členem EU, vzkázal Brusel Turecku

Žádná země se nemůže stát členskou zemí Evropské unie, pokud má trest smrti. V reakci na vývoj v Turecku po neúspěšném puči to prohlásila šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Federica Mogheriniová

Federica Mogheriniová | Zdroj: Reuters

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se na jednání v Bruselu také se svým americkým protějškem Johnem Kerrym shodli na tom, že by Ankara měla zachovat demokracii a vládu práva.

Evropany i Američany znepokojil razantní postup turecké vlády, která zatkla nejen tisíce vojáků, ale i soudců. Ti přitom podle dostupných zpráv s pučem nejspíš neměli nic společného.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění v Turecku mluvili Martin Maryška ze spolku Češi a Slováci v Istanbulu a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Evropané i Američané puč ostře odsoudili a podpořili legitimní tureckou vládu. Jak řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, vláda by ale měla v zemi zachovat ústavní pořádek.

Americký ministr zahraničí Kerry zdůraznil, že Turecko má právo postavit strůjce puče před soud. Varoval ale před tím, aby turecká vláda zasáhla i proti těm, jejichž podíl nemůže prokázat.

Některá vyjádření tureckých lídrů vnímá s obavami také německá vláda. Mluvčí německé spolkové vlády Steffen Seibert v Berlíně zdůraznil, že pokud Turecko obnoví trest smrti, bude to znamenat konec jednání o přistoupení země do Evropské unie. Spolková vláda rovněž vojenský puč odsoudila, vyzývá k tomu, aby se země vrátila k demokratickému pořádku a s následky puče se vyrovnala jako právní stát.

V Turecku pokračují čistky, vláda odvolala 8 tisíc policistů. Generálové jsou ve vazbě

Číst článek

V podobném duchu se vyjádřil i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Pokud by Turecko uvažovalo o trestu smrti, bylo by to podle něj v rozporu se směřováním, k němuž se tamní vláda doposud hlásila. „Proto žádáme, aby se jednoznačně odmítlo tady to volání po testu smrti,“ uvedl Zaorálek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Znovuzavedení trestu smrti, o kterém začal mluvit prezident Recep Tayyip Erdogan, odmítá také opoziční prokurdská strana HDP. Také největší opoziční formace Lidová republikánská strana (CHP) dnes oznámila, že reakce na puč musejí být v souladu se zákonem a že pučisté musejí stanout před soudy.

Útok na hotel a nepřátelské stíhačky. Turecký prezident zřejmě několikrát unikl smrti

Číst článek

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme