Kyjevský Majdan měli prý rozehnat policisté i odstřelovači, údajné důkazy jsou na webu

Bývalý ukrajinský prezident Janukovyč a ministr vnitra Zacharčenko údajně plánovali, že proti proevropským demonstrantům na kyjevském Majdanu zakročí hrubou silou. Opozice na webu zveřejnila dokumenty, které to mají dokazovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Kyjev, 25. února 2014. Prostřelená přilba

Ukrajina, Kyjev, 25. února 2014. Prostřelená přilba | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Materiály se údajně našly v jezeře u rezidence bývalé hlavy státu.

Podle opozice Janukovyč před svým útěkem nestačil skartovat všechny materiály, některé z nich proto jeho spolupracovníci naházeli do vody. Odtamtud je však vylovili příslušníci sebeobrany Majdanu, jak se přezdívá kyjevskému náměstí Nezávislosti, kteří do rezidence pronikli.

Z nalezených písemností vyplývá, že prezident Viktor Janukovyč a ministr vnitra Vitalij Zacharčenko připravovali rozsáhlou akci proti demonstrantům. Její součástí bylo nasazení 22 tisíc policistů a příslušníků zvláštních sil nebo také několika stovek odstřelovačů ze skupiny Alfa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O údajných plánech na násilné potlačení protestů na Ukrajině mluvil komentátor ČRo Milan Slezák

Dokumenty jsou k vidění na internetových stránkách yanukovychleaks.org, které dnes začaly fungovat.

Za tři měsíce, co protesty na Ukrajině trvají, si násilné střety demonstrantrů s policií vyžádaly několik desítek obětí na životech a odhadem přes tisíc zraněných. Ukrajinský parlament v dnes přijaté rezoluci požaduje, aby se viníci střetů, kam řadí Janukovyče i další lidi, zpovídali ze svých činů před Mezinárodním trestním soudem v Haagu.

Time-out ukrajinských poslanců kritizovali před parlamentem i demonstranti z Majdanu

Číst článek

Zda Janukovyč nakonec stane v Haagu však není vůbec jisté, a to nejen kvůli tomu, že už několik dní není jasné, kde se zdržuje.

„Musí být spáchán určitý zločin, který může Mezinárodní trestní tribunál v Haagu řešit. Snad by tam připadala v úvahu kvalifikace zločinu proti lidskosti, to by asi šlo, ale musí být splněny další předpoklady,“ podotkl komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák. Řadu z nich podle něj Ukrajina nesplňuje.

Martin Dorazín, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme