Britská vláda chce Ukrajině na obnovu země poskytnout až 500 milionů liber

Britská vláda se strachuje o ekonomickou budoucnost Ukrajiny. Do fondu, který by měl pomoct zabránit bankrotu země, je Londýn připravený vložit půl miliardy liber, tedy asi 16 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Kyjev, Majdan (24. 2. 2014)

Ukrajina, Kyjev, Majdan (24. 2. 2014) | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„Finanční situace Ukrajiny je velmi vážná. Bez zahraniční pomoci možná nebude udržitelná," řekl na půdě Dolní sněmovny šéf britské diplomacie William Hague.

Podle něj potřebuje Ukrajina kromě legitimní vlády taky ekonomickou stabilitu. O konkrétní formě pomoci chce Hague jednat s americkým ministrem zahraničí Kerrym a představiteli Mezinárodního měnového fondu.

Nabídka britské finanční injekce ve výši půl miliardy liber se ve Spojeném království setkala i s kritikou. Podle některých by peníze byly zapotřebí spíš v zaplavených oblastech jižní Anglie.

Ukrajina potřebuje na letošní a příští rok v přepočtu až 700 miliard korun.

Sbírka pro Ukrajinu
- Charita ČR účet 55660022/0800, variabilní­ symbol 104
- Ukrajinská iniciativa v ČR a Ukrajinská tradice v ČR transparentní­ účet 2000537915/2010
-
Člověk v tísni, Sbírka Pomoc Ukrajině 93209320/0300; "DMS SOSUKRAJINA" na číslo 87777

Šéf parlamentní frakce strany Vlast Arsenij Jaceňuk ve velmi dramatickém projevu oznámil, že na základě údajů z ministerstva financí je státní pokladna naprosto rozkradená, nejsou v ní žádné peníze a zůstaly jenom dluhy.

Ukrajina není v této chvíli schopná splácet své závazky, doslova řekl, že se Ukrajina topí v dluzích. Nejsou peníze na výdaje do konce roku, ani do konce tohoto měsíce.

Jaceňuk velmi dramaticky požádal Evropu, Spojené státy a Mezinárodní měnový fond o naléhavou pomoc. Ukrajina v této chvíli nemá peníze ani na provedení prezidentských a parlamentních voleb.

Rusko přislíbilo Ukrajině hospodářskou pomoc ve výši dvě miliardy dolarů. Ve Washingtonu to oznámil ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev. Současně ale řekl, že Moskva nejdřív chce vědět, s kým bude o pomoci jednat.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme