Armádní speciál přiveze ve čtvrtek zraněné z Ukrajiny, léčit se budou v Praze

Dvě až tři desítky těžce a středně zraněných Ukrajinců se budou léčit v českých nemocnicích. Armádní speciál je do Prahy přepraví až ve čtvrtek, předtím totiž musí odvézt výstroj sportovců ze Soči. Konkrétní osoby vytipují lékaři organizace Člověk v tísni, kteří na Ukrajině zmítané nepokoji působí už od minulého týdne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní demonstrant stojí v Kyjevě u nosítek pro zraněné

Protivládní demonstrant stojí v Kyjevě u nosítek pro zraněné | Zdroj: Reuters

Peníze na transport zraněných bude schvalovat vláda na svém středečním jednání, potvrdil Českému rozhlasu mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Lékaři vytipovávají zraněné Ukrajince přímo v Kyjevě, většinou mají neléčená střední až vážná zranění. Často jde o střelná zranění, popáleniny nebo amputace.

Rouček: Situace na Ukrajině je stabilní. Lidé na Majdanu ale chtějí vytrvat

Číst článek

„Připravujeme materiál na středeční jednání vlády, na kterém by mělo dojít ke schválení finančních prostředků na převoz zhruba 20 až 27 ukrajinských pacientů na léčení v České republice v rámci humanitárního programu MedEvac. K převozu by mělo dojít v průběhu čtvrtka,“ řekl mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o převozu zraněných Ukrajinců z Kyjeva do České republiky řekl Radiožurnálu koordinátor organizace Člověk v tísni Ivo Dokoupil

Těžce a středně zraněné Ukrajince ošetří lékaři v pražských nemocnicích. Vhodné pacienty pro převoz vybírá přímo v Kyjevě koordinátor organizace Člověk v tísni Ivo Dokoupil.

„Jsou to především zranění očí a hlavy, zlomeniny, pak to jsou třeba průstřely, amputace. Prostě zranění, která si myslíme, že jsme schopni v Čechách dobře vyléčit. Spousta zraněných je poschovávána v bytech různých dobrovolníků a my se prostřednictvím Facebooku, internetu a inzerátů snažíme tyto lidi najít,“ popsal situaci Dokoupil.

Čeští lékaři ošetřují zraněné přímo u Majdanu

Člověk v tísni přes víkend v Kyjevě dokončil nedaleko Majdanu přípravu svého zdravotnického střediska. Na místě pracují tři lékaři organizace a dva koordinátoři.

Sbírka pro Ukrajinu
- Charita ČR účet 55660022/0800, variabilní­ symbol 104
- Ukrajinská iniciativa v ČR a Ukrajinská tradice v ČR transparentní­ účet 2000537915/2010
-
Člověk v tísni, Sbírka Pomoc Ukrajině 93209320/0300; "DMS SOSUKRAJINA" na číslo 87777

„Dneska jsme otevřeli improvizovanou ošetřovnu, jelikož některé medpunkty, které vznikly v těch horkých dnech, se postupně budou rušit. Vznikl lépe zařízený prostor, kde jsme společně s Poláky vytvořili dvě ošetřovny a lidé k nám pomalu přicházejí, aby si nechali ošetřit rány, které utrpěly v bojích s policií,“ upřesnil Ivo Dokoupil.

Protivládní demonstrace v Kyjevě propukly v prosinci poté, co vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU. Konflikt eskaloval minulý týden, kdy v ulicích hlavního města přišly při demonstracích o život desítky lidí.

Dnes vydala ukrajinská policie na svrženého prezidenta Viktora Janukovyče zatykač kvůli hromadným vraždám civilistů. Pátrá i po dalších představitelích bývalého režimu.

Zdravotnické středisko české organizace Člověk v tísni v Kyjevě | Foto: Martin Dorazín

Martin Hromádka, Evelyna Kulíšková, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme