Sochař Polášek přednášel na vysoké škole v Chicagu. Jeho tvorbu najdete v katedrále v Omaze i v české zoo

Stopy slavných českých výtvarníků se najdou v mnoha koutech světa. Jméno českoamerického sochaře Albína Poláška bylo spojené nejen s jeho rodnými Beskydy, ale i s Chicagem, kde vyučoval na vysoké škole. Pro toto město vytvořil například jezdeckou sochu blanického rytíře. Věnoval se i výzdobě kostelů na americkém Středozápadu. Jeho sochy zdobí například katedrálu svaté Cecílie v Omaze v Nebrasce.

Od stálého zpravodaje Omaha (Nebraska) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katedrálu svaté Cecílie tvoří mramorová podlaha, dřevěné lavice, veliká klenutá loď a vpředu mramorový oltář. Kolem presbyteria jsou dřevěné lavice, varhany a sochy, které dělal Polášek na začátku 20. století.

Přehrát

00:00 / 00:00

Autor soch boha Radegasta na hřebenu Beskyd nebo amerického prezidenta Wilsona v Praze Albín Polášek sice pocházel z Frenštátu pod Radhoštěm, ale tvořil hlavně v Americe.

Autor sochy amerického prezidenta Wilsona v Praze se narodil ve Frenštátě pod Radhoštěm. Všechny sochy u kazatelny v katedrále svaté Cecílie vyřezával on, třeba sochu papeže Řehoře velikého, svatého Ambrože nebo svatého Petra.

Sochy vypadají jako antické, což známe i z obrázků Alfonse Muchy. On a Polášek byli současníci, vysvětlil profesor dějin Střední Evropy na tamní univerzitě Bruce Gavner.

Muzeum Těšínska se pyšní novým modelem Slezské orlice. Sochař pracoval bez předlohy, obdivuje ředitel

Číst článek

Asi nejznámějším dílem Poláška v Československu byla socha Radegasta, pohanského boha, která je umístěna na vrcholu Beskyd na Radhošti.

Existoval ale ještě druhá, kterou měl ukrytou na zahradě. Když ji po druhé světové válce objevili, tehdejší ministerstvo kultury rozhodlo, že je to bůh, který vypadá trochu jako zvíře, tak by se hodil třeba do zoologické zahrady. Tam stojí dodnes.

Pavel Novák, job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme