Smetanovo výročí se slaví i ve Washingtonu. V áriích dělá americkým zpěvákům největší problém Ř

Smetana otevírá Američanům nové obzory. Samozřejmě, že ty kulturní. Skladatel Bedřich Smetana není ve Spojených státech tak známý jako Antonín Dvořák. V roce české hudby, kdy se slaví 200 let od Smetanova narození, je možnost našeho skladatele lépe představit. Se Smetanovou hudbou se mohli někdy i úplně poprvé setkat zájemci o českou kulturu na velvyslanectví ve Washingtonu, a také si poslechnout árie z několika oper a dozvědět se o jeho životě.

Od stálého zpravodaje Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva: muzikoložka Dagmar White, Kathy Kessler Price, zpěvačka Krista a tenor Sean McCarther

Zleva: muzikoložka Dagmar White, Kathy Kessler Price, zpěvačka Krista a tenor Sean McCarther | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

O Bedřichovi Smetanovi nejdříve návštěvníkům vyprávěla pěvkyně, ředitelka operní společnosti a muzikoložka Dagmar White, která s americkými zpěváky nastudovala i několik oper českých skladatelů. Smetanova hudba je podle ní mezi Američany hodně oblíbená.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž

„Smetana je velmi populární. Hlavně kupříkladu Prodaná nevěsta, a to na všech univerzitách, kde se zpívá v anglickém překladu. No a samozřejmě je velmi známá také Má vlast a jeho polky a komorní hudby,“ popisuje skoro osmdesátnice Dagmar White, která je také instruktorkou výslovnosti a interpretace českých textů.

Sopranistka a hudební pedagožka Kathy Kessler Price oceňuje metodu paní Dagmary, která zpěvákům vysvětluje výslovnost samohlásek i souhlásek pomocí italštiny, kterou všichni musejí znát. K tomu přidává učení výslovnosti speciálních českých hlásek.

Pěvkyně, ředitelka operní společnosti a muzikoložka Dagmar White s americkými zpěváky nastudovala i několik oper českých skladatelů | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Největší výzvou pro zpěváky bývá pochopitelně souhláska Ř. „Řekla bych, že to je hláska, která se pravidelně a hodně často objevuje v českých árií a je hodně těžká. Je ve všech áriích, které zpíváme,“ svěřuje se zpěvačka Krista, kterou společně s Seanem McCartherem Dagmar White učí.

Zpěváci dostávají také překlady českých textů a vědí, o čem zpívají. Jinak by to podle Seana McCarthyho byl jen soubor zvuků. Možná krásných, ale bez obsahu uvnitř.

Základem Smetanova díla byl jeho citový život, popisuje autor jeho životopisu Pavel Kosatík

Číst článek

Od jazykové instruktorky Dagmar White zpěváci dostávají i informace, jaký charakter má postava, kterou zpívají, nebo proč Smetana árii napsal tak, jak ji napsal.

Cílem sopranistky Kathy Kessler Price je přiblížit se originálu co nejvíc. Přiznává, že čeština je pro Američany složitý jazyk. Když ale vystupovala na českém velvyslanectví poprvé s áriemi v češtině, dostala od jednoho Čecha nabídku k sňatku.

Pro mnohé Američany byl smetanovský recitál prvním setkáním s českým hudebním velikánem v životě. Pan John, který pracoval ve státní správě, si podle svých slov malý smetanovský festival moc užil. Víc zná Dvořáka a Smetana je pro něj postupem k vyšší znalosti české hudby.

Paní Grace z Kalifornie slyšela Smetanovu hudbu poprvé a byla nadšená. Byla to podle ní krátká ochutnávka Smetanova díla a určitě by chtěla někdy vidět nějakou jeho operu celou. Třeba při návštěvě Česka.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme