Autor

Filip Jandourek

RSS autora

Články autora

|Filip Jandourek |Zprávy z domova

OBRAZEM: Na Hrad míří desítky lidí, v katedrále se loučí s kardinálem Vlkem

Lidé se na Pražském hradě loučí s kardinálem Miloslavem Vlkem. Do kadedrály svatého Víta, kde je rakev s jeho tělem vystavená, přicházejí i církevní hodnostáři nebo skauti. Bývalý pražský arcibiskup zemřel minulou sobotu po dlouhé nemoci ve věku 84 let. Tuto sobotu se v katedrále uskuteční zádušní mše a po jejím skončení bude tělo pohřbeno do arcibiskupské hrobky. Vzhledem k omezenému prostoru žádají organizátoři pohřbu, aby lidé nenosili květinové dary. Kardinál Vlk podporoval Domácí hospic Duha v Hořicích a jistě by mu udělalo radost, kdyby lidé, kteří ho měli rádi, toto smysluplné dílo také podpořili, uvádí pražské arcibiskupství.

|Filip Jandourek |Zprávy z domova

Unikátní 360° pohled do útrob Státní opery. Takhle už ji neuvidíte, změní ji rekonstrukce

Po půlročním zdržení v pondělí večer symbolicky začala dvouletá rekonstrukce Státní opery v Praze. V budově z 19. století dělníci vymění elektroinstalace, rozvody vody a topení. Opravy se dočká fasáda i interiéry, zázemí pro umělce, jevištní technologie i hlediště. Nová sedadla pak budou osazená dotykovými displeji pro titulky v různých jazycích.

|Filip Jandourek, Hana Mazancová |Regiony

Unikátní pohled do vodárenské věže na Letné: přes 100 let bez vody, přežila demolici a voní čajem

Na pořádnou opravu čekala několik desítek let. Letenská vodárenská věž na Praze 7 aktuálně prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Zpravodajský web Českého rozhlasu připravil virtuální prohlídku prostor, které mají ve finále sloužit pro dům dětí a mládeže, mateřskou školu nebo jako knihovna a čajovna. Celková oprava budovy vyjde na 54 milionů korun, dokončena má být letos v listopadu.