První měsíc bez cigaret. Uvidíme v zimě, ale bez zahrádky je to likvidační, říkají někteří hospodští

31. května, na Světový den bez tabáku, začal platit takzvaný protikuřácký zákon, který zakazuje kouření mimo jiné ve všech restauracích a kavárnách. Po měsíci se server iROZHLAS.cz zeptal v několika vytipovaných restauracích a hospodách, kde dříve bylo kouření povoleno, jaké jsou zkušenosti provozovatelů a personálu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Lidí nechodí méně, ale míň sedí vevnitř. Takže jenom chviličku, jako že se najedí a pak jdou. Teď v létě máme míň lidí, takže znát to zatím není, ale uvidíme v zimě," popisovala ze začátku června zkušenosti servírka Světlana.

A jak to vypadá po měsíci? Úbytek tržeb hlásí například pražská restaurace Na Pasece v Rumunské ulici na Vinohradech. "Zatímco během obědů jsou tržby stejné jako dřív, večer je od zavedení zákazu hostů citelně méně a to se projevuje na tržbách," řekl serveru iROZHLAS.cz spolumajitel podniku pan Kadeřábek.

Méně "štamgastů" chodí také do známé pivnice U Zlatého tygra v centru Prahy, uvedl tamní výčepní Jarda. Místo hostů, kteří si při pití piva rádi zapálili, chodí do hospody více turistů a žen a jak si Jarda myslí, negativně se to projevuje na množství vypitého piva.

Zásadní faktory: zahrádky a počasí

V Kavárně Slavia se zákaz kouření na počtu zákazníků neodrazil, souvisí to také s návštěvníky ze zahraničí. „Lidé, co si chtějí zakouřit, tak si zakouří venku a pak se vrátí zpátky. Vzhledem k tomu, že je to celostátně, tak si na to lidé musejí zvyknout. S létem teď hodně lidí přesedlalo na zahrádky, ale počítáme s tím, že se zimou se to opět vrátí," říká manažerka Kavárny Slavia Zuzana Matějková. Se zákazníky konflikty nezaznamenali, všichni to prý k jejímu překvapení přijali. Stejně tak okolí.

„Funguje to už všude v zahraničí a je pravda, že si nekuřáci stěžovali, že jim to tu není příjemné, že už jsou ze zahraničí zvyklí, že se v restauracích nekouří. Ale na druhou stranu se tady v kavárně už od počátku kouřilo, takže pro spoustu hostů je to velký nezvyk. Tvoří to jinou atmosféru kavárny. Hosté si sem ráno chodili ke kávě číst noviny s fajfkou a to už teď nemůžou. Zase místo toho máme víc a rodin s dětmi," dodává.

Zkušenost z Velké Británie

Od července 2007, tedy před deseti lety, začal platit zákaz kouření v barech a restauracích v Anglii. Od zavedení zákazu v zemi dramaticky klesl počet úmrtí na srdeční choroby. Od roku 2006, kdy vyšel v platnost první z řady zákonů omezující kouření, klesl počet kuřáků v Británii ze 17,2 % na 15,8 %.

V anglických restauracích se nekouří už 10 let. Počet úmrtí na srdeční choroby klesl o pětinu

Číst článek


Restaurace na Klamovce
má zahrádku, a zákazníci tu proto venku můžou kouřit dál. Hosté jim neubývají, ale místo aby seděli uvnitř v restauraci, jsou všichni venku. I tak je podle vrchního Lukáše zákaz nesmysl. Hosté totiž na zákaz často zapomínají a chtějí si zapálit i uvnitř, občas s nimi jsou i konflikty, zvlášť pokud jsou pod vlivem alkoholu. Navíc je pak venku mnohem větší hluk i nepořádek, ale snad i proto, že restaurace je uprostřed parku, si nikdo z okolí nestěžoval. „Předtím to bylo lepší. Pro nekuřáky jsme měli salonek a restaurace klidně mohla kouřit dál. Teď je v tom akorát zmatek a hosté si musí přesedat."

Problém zaznamenala ale například Hospoda Jamajka. Dle výčepní Evy "mají prázdno" a je to zcela likvidační zákon. Hlásí pokles zhruba o čtyřicet procent. Nemají zahrádku, do hopody chodí hlavně štamgasti na netradiční pivo. Zákazníci jí prý odcházejí do tzv klubů, kde se dá kouřit. 

V Pivnici u Mejly se návštěvnost podle majitele snížila o padesát procent, protože nemají zahrádku, nevaří, točí hlavně pivo. Podle jednoho z majitelů Onřeje Kubíčka se situace bude moci vyhodnotit až v zimě.

Také Hospodě pod Petřínem podle majitele Václava Pazourka klesly tržby za měsíc o 40 procent, je velmi nespokojený, pokud se to v nejbližších měsících nezlepší, tak plánuje zavření.

Další oslovený podník, Kavárna Mlýnská, si na nedostatek zákazníků nestěžuje. Venku mají zahrádku. Problém je s hlučnými hosty, kteří kouří před vstupem a ruší nájemníky domu.

"Úbytek hostů nevidím. Ale také vlivem toho, že začaly prázdniny a že je teplo. U nás se nekouřilo už od prosince, zatím je brzo na hodnocení. Uvidíme na podzim. Chtěli jsme to udělat už dávno, jen jsme čekali, až se změní zákon. Hodnotíme to pozitivně," říká Richard Holub, provozní restaurace u Havlíčků, kde mají zahrádku.

Restaurace Dejvické Nádraží má podobnou zkušenost – díky velké zahrádce a počasí mají běžné tržby a žádné konflikty s okolím ani hosty neřešili. Také z toho důvodu, že hospoda je stranou. 

Pro Restauraci na Tetíně je zákon likvidační: „Jsme o zhruba 70 procent dole. Někteří přestali chodit úplně. Jsem tady někdy od šesti odpoledne do dvanácti v noci sám, nepřijde ani člověk. Pro nás je to špatné, pomalu likvidační a nemáme tušení, co bude do budoucna."

Na hodnocení je brzy

Zákaz kouření v restauracích se dotkl více než tří milionů českých kuřáků a kuřaček. Podle dat ze zemí, které už kouření ve veřejném prostoru omezily v minulosti, to však spotřebu cigaret nejspíš neomezí. 

Data: zákaz kouření postihne až třetinu Čechů. Na jednoho připadá pět cigaret denně

Číst článek

Server iROZHLAS.cz oslovil ředitelku Českého svazu pivovarů a sladoven Martinu Ferencovou. Podle ní je zatím na hodnocení dopadů zákazu kouření na fungování hospod a restaurací příliš brzy. Dosavadní pěkné počasí hosty lákalo zejména na zahrádky restaurací, kde je zákaz kouření nijak nelimituje. "Až v poslední čtvrtině roku se ukáže, jaký dopad bude mít zatím poslední legislativní změna," dodala Ferencová.

Hromadné stížnosti členů na zákaz kouření zatím neeviduje ani Asociace hotelů a restaurací.

Petra Holinková, Dominika Perlínová, Filip Jandourek, Jan Bartoněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme