Volné místo až za rok. Nezaměstnaní na Moravskoslezsku čekají na práci průměrně 777 dní

Velká část nezaměstnaných je v Moravskoslezském kraji bez práce velmi dlouhou dobu. Jak vyplývá z aktuální statistiky, téměř 40 procent čeká na volné místo déle než rok. Je to více než v jiných krajích. Právě dlouhodobě nezaměstnaným pomáhají například veřejně prospěšné práce.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce, ilustrační foto

Déle než rok je v Moravskoslezském kraji bez práce 39 procent nezaměstnaných (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Bruntálsko a Karvinsko. Tam se veřejně prospěšné práce využívají nejvíce v Moravskoslezském kraji. Od začátku roku jenom v těchto dvou okresech vzaly do ruky lopaty, hrábě a smetáky přes čtyři stovky nezaměstnaných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k tématu zjišťoval reportér Martin Knitl

Dlouhodobou nezaměstnanost ukazuje jednoduché číslo. Průměrná doba, po kterou jsou nezaměstnaní v evidenci úřadu práce. Není malé.

„Průměrná doba setrvání všech uchazečů v evidenci krajské pobočky v Ostravě dosáhla 777 dní, přičemž to bylo více, než činil celostátní průměr, a to o celých 287 dní,“ potvrzuje Vladana Purdeková z krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě.

Déle než rok je v Moravskoslezském kraji bez práce 39 procent nezaměstnaných. Déle než dva roky je to 25 procent, to znamená každý čtvrtý.

Po měsících poklesu nezaměstnaných opět přibylo. Nejvíce jich je na severu Čech, Moravy a Slezska

Číst článek

I když jsou to podle úřadu práce vysoké podíly, před rokem anebo ještě dříve byla čísla vyšší.

„Dlouhodobá nezaměstnanost je dokonce nižší než před deseti lety a to v tom období bylo dokonce více než jednou tolik nezaměstnaných osob,“ dodává Purdeková.

Kromě dlouhodobých jsou v Moravskoslezském kraji i nezaměstnaní, kteří se na úřadu práce zdrželi naopak jenom chvíli. Necelá třetina našla zaměstnání do tří měsíců.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme