Nezaměstnanost zůstala v září 3,6 procenta. Lidí bez práce i volných míst přibylo

Nezaměstnanost v Česku byla v září 3,6 procenta, zůstala na stejné úrovni jako v srpnu. Počet uchazečů o práci se zvýšil zhruba o 2200, ke konci září jich bylo 263 tisíc. Nabízených volných pracovních míst přibylo asi o 800 na přibližně 282 tisíc. Údaje zveřejnil Úřad práce. V porovnání s loňským zářím je nezaměstnanost o desetinu procentního bodu vyšší. V mezinárodním srovnání je nezaměstnanost v Česku nejnižší v rámci celé Evropské unie.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanec Pražské strojírny při práci

Nejvyšší podíl nezaměstnaných zůstal v září v Ústeckém kraji (ilustrační foto) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Jako každý rok dorazila v září do evidence hlavní vlna absolventů. Vývoj na trhu práce ale nijak zásadně neovlivnila. Naopak výrazně klesl počet nezaměstnaných pracovníků ze školství. Nezaměstnanost v České republice se tak stále drží na velmi nízké úrovni,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Pětinu učitelů je možné už dnes nahradit technologiemi, říká podnikatel ve školství Kania

Číst článek

Nezaměstnanost letos od března do června postupně klesala na 3,4 procenta, v červenci po čtyřech měsících poklesu stoupla a mírně se zvýšila i v srpnu.

V září se na Úřadu práce nově zaevidovalo 47 778 lidí, což je meziměsíčně více o 13 135. Naopak z evidence odešlo 45 561 uchazečů, o 12 788 víc než v předchozím měsíci.

„Novou práci získalo 31 326 lidí. Řada z nich našla uplatnění v oblasti vzdělávání velkoobchodu, ve zdravotnictví, ve velkoobchodu, ve veřejné správě, ve výrobě kovových konstrukcí nebo potravinářských výrobků,“ uvedl úřad.

Nejhůře v Ústeckém kraji

Nejvyšší podíl nezaměstnaných zůstal v září v Ústeckém, kde míra nezaměstnanosti činila 5,6 procenta, a Moravskoslezském kraji s podílem 4,9 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Jihočeském kraji, a to 2,6 procenta, následovaly Zlínský kraj a Kraj Vysočina, kde dosáhla shodně 2,7 procenta. Míra nezaměstnanosti v Praze činila v září 3,1 procenta.

Nezaměstnanost v Evropské unii v srpnu klesla, u nás je dál nejmenší. Bez práce je necelých 13 milionů lidí

Číst článek

Na jedno volné pracovní místo připadá v Česku stejně jako v srpnu v průměru 0,9 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl opět na Karvinsku, kde na každé místo bylo deset zájemců. Následují Bruntálsko s šesti uchazeči na jedno volné pracovní místo, na Mostecku a Děčínsku jsou to zhruba čtyři uchazeči.

Naopak nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst připadlo minulý měsíc na Mladoboleslavsku, a to 0,2 uchazeče na jedno místo. Podobná byla situace v okresech Praha-západ a Praha-východ i v hlavním městě, kde bylo ke konci září shodně v průměru 0,3 uchazeče na jedno místo.

Zaměstnavatelé mají nejčastěji zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, kuchaře, uklízeče nebo zedníky, kamnáře a dlaždiče.

Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze, firmy tam nabízejí přes 85 700 míst, a ve Středočeském kraji, kde poptávají přes 55 tisíc zaměstnanců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme