Generální finanční ředitelství nepostupovalo při správě DPH hospodárně, říkají kontroloři

Generální finanční ředitelství nezajistilo, aby správci daně postupovali při správě DPH se zaměřením na nadměrné odpočty v souladu se zákonem a s nálezem Ústavního soudu. Úřady tak neoprávněně zadržovaly 15 milionů korun, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. Ředitelství podle kontrolorů nepostupovalo „nejhospodárnějším způsobem“. Generální finanční ředitelství se hájí tím, že donedávna platná legislativa úřadům jiný postup neumožňovala

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 10:30 18. 12. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Nadměrný odpočet DPH je nárok na vrácení peněz od státu, který vzniká podnikateli v případě, když odpočet daně z nákupů převýší daň z jeho prodejů (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Cílem kontroly bylo prověřit činnost ministerstva financí, Generálního finančního ředitelství a jednotlivých finančních úřadů týkající se nadměrných odpočtů, a to mezi lety 2019 až 2022.

Kontroloři prověřovali 80 případů. „Kontroloři zjistili, že úřady téměř dva roky nerespektovaly nález Ústavního soudu a i po jeho vydání dlouhodobě zadržovaly některým podnikatelům celé částky uplatňovaných nadměrných odpočtů DPH, přestože prověřovaly pouze jejich část,“ uvedli ve zprávě.

Česko má 32 tisíc dolarových milionářů. ,Investují v USA a Evropě, perspektivní je i Indie,‘ popisuje expert

Číst článek

„V důsledku toho Generální finanční ředitelství vynaložilo 909 000 korun na výplatu úroků a nákladů soudního řízení,“ informoval Nejvyšší kontrolní úřad.

Nadměrný odpočet DPH je nárok na vrácení peněz od státu, který vzniká podnikateli v případě, když odpočet daně z nákupů převýší daň z jeho prodejů. Správce zahajuje kontrolu ve chvíli, kdy má pochybnosti o výši nadměrného odpočtu.

„Jiný postup v podobě částečného vracení neprověřovaných nadměrných odpočtů tehdejší podoba daňového řádu neumožňovala,“ reagoval na výsledek kontroly mluvčí Generálního finančního úřadu Tomáš Weiss.

Financování výstavby dálnice D4 není výhodné. Podle kontrolorů nebyly správně vyčíslené výdaje

Číst článek

„Novela daňového řádu s účinností k 1. lednu 2021 přinesla definitivní řešení této problematiky v podobě zavedení nového institutu zálohy na daňový odpočet, který byl okamžitě aplikován v praxi finančních úřadů, a to včetně již probíhajících řízení,“ dodal Weiss.

Průměrné roční inkaso DPH před uplatněním nadměrných odpočtů DPH dosáhlo v kontrolovaných letech 817,8 miliardy korun. Průměrné roční uplatněné nadměrné odpočty pak dosahovaly téměř 358 miliard korun.

Celkový stav zadržovaných nadměrných odpočtů DPH ke konci jednotlivých let 2019 až 2022 činil v průměru jednu miliardu korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme