Firma Tameh je v insolvenci, Liberty jí dluží přes dvě miliardy korun. ‚Půjčka není na místě,‘ řekl Jurečka

Společnost Tameh Czech, která dodává energie huti Liberty Ostrava, na sebe podala insolvenční návrh. Uvedla, že se dostala do sekundární platební neschopnosti poté, co jí Liberty téměř před půl rokem svévolně přestala platit za dodávané produkty. V pátek to uvedla společnost Tameh. Mimořádná půjčka od státu pro společnost Liberty Ostrava není na pořadu dne, uvedl vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Aktualizováno Ostrava (Aktualizováno: 12:25 15. 12. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberty Ostrava

Huť Liberty Ostrava, které společnost Tameh dodává energie, dluží firmě přes dvě miliardy korun | Zdroj: Profimedia

Tameh nemá za co nakupovat uhlí, hrozí proto, že huti za několik dnů zastaví dodávky veškerých energií. Mluvčí Tamehu Patrik Schober uvedl, že Liberty Ostrava dluží v tuto chvíli Tamehu skoro dvě miliardy korun, z toho 1,2 miliardy korun je po splatnosti.

Huť Liberty Ostrava požádala o ochranu před věřiteli. Miliardové dluhy chce řešit strategickým investorem

Číst článek

V insolvenčním návrhu zveřejněném v Insolvenčním rejstříku uvedla, že má vůči věřitelům závazky po lhůtě splatnosti převyšující 255 milionů korun.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o našeho jediného zákazníka a provoz Tamehu je specificky uzpůsobený dodávkám výlučně pro tuto huť, jsme v patové situaci. S Liberty Ostrava jsme se pokoušeli prakticky celý tento rok jednat a najít řešení, ale bez výsledku,“ uvedl Schober. Huť ale tvrdí, že Tamehu navrhla několik řešení.

Původně deklarovaná restrukturalizace, kterou Liberty ohlásila, se podle něj neprojevila v konkrétních krocích či reálné ochotě cokoliv uhradit. „Dokud nám huť nezaplatí faktury, nejsme schopni dále fungovat. Nezbyla nám tedy jiná možnost než podat dlužnický insolvenční návrh,“ uvedl Schober.

Úzce provázané

Obě společnosti jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh Czech je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Huti dodává elektřinu, různé plyny a páry.

Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Vysokou pec číslo 3 huť Liberty znovu zprovozní v lednu. Místo drátu se zaměří na trubky a svodidla

Číst článek

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.

Společnost Tameh uvedla, že smluvní závazky nedovolují, aby navzdory nesplaceným fakturám jednoduše zastavila dodávky energií a produktů ocelárně.

„Důsledkem je, že Tameh v současné době vyčerpal veškeré potenciální rezervy. Došly také zásoby uhlí, na nákup dalších surovin nejsou prostředky. Z toho důvodu nemůže Tameh pokračovat ve své činnosti. Situace přitom ohrožuje tisíce zaměstnanců obou společností,“ uvedl Schober.

Mimořádná půjčka

Stát zvolí postup podle toho, jak bude situaci řešit firma, řekl novinářům v pátek v Praze  Jurečka před svou cestou do Ostravy, kde má spolu s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) odpoledne jednat se zástupci hutě Liberty Ostrava i jejího dodavatele energií Tameh Czech.

Odbory v Liberty Ostrava chtějí řešit situaci ve firmě. Žádají schůzku s vlastníkem

Číst článek

„Rozhodně tady není na místě nějaká diskuse o tom, že by stát nějak finančně sanoval situaci nějakou mimořádnou půjčkou. To si myslím, že není na pořadu dne. Dnes jsme v situaci, kdy stát už je věřitelem Liberty, poměrně významným,“ uvedl vicepremiér. Připomněl, že státní pojišťovací společnost EGAP poskytla firmě dřív garanci, která se nyní vymáhá.

Podle Jurečky situaci probírali ve čtvrtek společně se Stanjurou, ministrem průmyslu Jozefem Síkelou (STAN) a premiérem Petrem Fialou (ODS), který se na schůzku připojil online ze své cesty z Bruselu. Podle informací, které v pátek firmy členům vlády poskytnou, zváží kabinet možnosti dalšího postupu.

„Pozveme na jednání zástupce managementu obou firem, abychom jako členové vlády dostali od nich reálnou informaci, jaký postup chtějí volit, jak prakticky chce Liberty situaci řešit, jestli z jejich strany managementu a vlastníka je vůle dělat kroky k tomu, aby se zachovala výroba v Liberty v ČR,“ uvedl Jurečka. Podle něj je „obecně společný zájem“ na fungování firmy a udržení zaměstnanosti.

Jurečku zajímá hlavně to, zda a jak chce firma udržet výrobu či zda je schopna vyplácet mzdy. Vicepremiér a ministr práce zmínil, že stát v případě „krizového scénáře“ poskytne pracovníkům pomoc.

‚Jednostranné a poškozující‘

Už 29. listopadu soud vyhlásil individuální moratorium, které huti před firmou Tameh zajišťuje ochranu. O tuto ochranu požádala sama Liberty, které tak nyní běží třicetidenní lhůta na předložení plánu restrukturalizace. Liberty Ostrava má i s dceřinými společnostmi 6000 zaměstnanců, v Tamehu pracuje přes 300 lidí.

Soud vyhlásil u Liberty Ostrava individuální moratorium. Firma žádala o ochranu před věřitelem

Číst článek

Mluvčí huti Kateřina Zajíčková ve čtvrtek v reakci na hrozbu přerušení dodávek energií uvedla, že v souladu s moratoriem už Liberty navrhla řadu řešení včetně nabídky toho, že zatímco budou probíhat jednání, poskytne elektrárně potřebné uhlí na udržení provozu.

Jednání Tamehu Liberty označila za jednostranné a poškozující, Tameh podle ní v uplynulých měsících během energetické krize systematicky své služby předražoval a náklady na energie tak Liberty vzrostly od léta 2019 o 340 procent.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS) upozornil na to, že kotle Tamehu jsou jediným zdrojem tepla pro několik tisíc obyvatel města Vratimova, jež s hutí sousedí.

Kraj proto oslovil společnost Veolia, zda by bylo technicky možné zásobovat Vratimov z její teplárenské soustavy. Jednání mezi Vratimovem, Liberty, Tamehem a Veolií podle Unucky vyústila v dohodu, která zajistí vytápění Vratimova bez jakéhokoliv výpadku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme