Evropská unie v příštím roce prověří zdraví tří hlavních českých bank

Na tři největší české banky čeká příští rok evropská prověrka, která bude zkoumat, jestli by Československá obchodní banka, Česká spořitelna a Komerční banka odolaly případnému návratu finanční krize nebo zhoršení ekonomické situace. Po schůzce šéfů státních pokladen zemí Evropské unie to řekl ministr financí v demisi Jan Fischer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB banka (ilustrační foto)

ČSOB banka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Testů se zúčastní všechny hlavní banky v unii. Cílem je zjistit, jestli by přečkaly například prudký propad ekonomiky nebo cen akcií.

Výsledky mají vnést jasno do situace bank, protože řada z nich se kvůli špatným úvěrům z minulosti bojí půjčovat firmám i lidem, což pak brzdí růst celé ekonomiky.

Podle ministra financí v demisi Jana Fischera teď Evropa přemýšlí, z čeho zaplatit případné náklady na stabilizaci problémových bank. Česká republika chce podle něj na tento účel využít co nejméně veřejných prostředků.

České banky zatím ze všech testů vycházely jako zdravé.

Ondřej Houska, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme