Evropa má podle GM podpořit Opel částkou 2,7 mld. eur

Evropské státy by měly vynaložit na záchranu německé automobilky Opel 2,7 miliardy eur, tedy asi 70 miliard korun. Požaduje to vlastník Opelu, americký koncern General Motors. Návrh je zatím tajný, ale Českému rozhlasu ho sdělil diplomatický zdroj z Evropské komise.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna automobilky Opel

Továrna automobilky Opel | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Necelé 3 miliardy eur, které General Motors požaduje, je výrazně méně, než chtěla kanadská firma Magna, která měla ve spolupráci s ruskou bankou Sberbank původně Opel převzít.

Zatím ale není jisté, které evropské země se budou chtít na záchraně Opelu podílet. Plán General Motors na obnovu ztrátové automobilky má nejdřív posoudit Evropská komise.

Jak po ministerské schůzce v Bruselu uvedl náměstek českého ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa, Unie zatím žádné peníze na záchranu Opelu neslíbila.

"Členské státy se dohodly na tom, že jakékoliv rozhodnutí o státní pomoci bude založeno na hodnocení byznysplánu Opelu pro Evropu, který bude posouzen komisí."

Opel má vedle Německa továrny Británii, Španělsku nebo Belgii. Právě závod v belgických Antverpách je podle diplomatů hlavním kandidátem na úplné uzavření.

Celkem chce General Motors v Evropě propustit více než 8 tisíc zaměstnanců Opelu. Pro automobilku vyrábí také přes 80 českých firem. Opelu dodávají čelní skla, světlomety nebo potahy na sedačky.

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme