Čeští producenti mléka nedostanou ze státního rozpočtu další peníze

Česko svým producentům mléka nedá další peníze ze státního rozpočtu. Po jednání v Bruselu to potvrdil ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace zemědělců v Bruselu za vyšší výkupní ceny mléka

Demonstrace zemědělců v Bruselu za vyšší výkupní ceny mléka | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Farmáři si stěžují na výrazný pokles výkupních cen mléka. Evropská komise navrhla, aby mohly jednotlivé země svým zemědělcům přidat 15 tisíc eur během dvou let - tedy asi 400 tisíc korun na jednu farmu. Nyní je možné, aby státy pomohly jednotlivým farmám 7000 eury (zhruba 178 tisíc korun) na tři roky.

Šebesta vysvětlil, že Česko takovou možnost nepodporuje, protože v našem státním rozpočtu na to nejsou peníze. Odpůrci opatření se domnívají, že by dotace ze státních pokladen mohly ohrozit konkurenceschopnost zemědělců především z chudších členských států EU, které si nemohou dovolit ze státní pokladny vydat velké finanční částky.

Česko navíc znevýhodňuje tradičně značná velikost farem, pro něž podpora v řádů stovek tisíců korun nemá takový význam jako pro malé farmy v jiných zemích.

"Tam jsme se s mnoha zeměmi postavili proti tomu, protože to není řešení na evropské úrovni, nýbrž se přenáší na národní úroveň. Tady by byli naši i další zemědělci v nevýhodě. Nerozlišuje se velikost farem, ani velikost státního rozpočtu. Proto je obava, že by vznikaly ještě větší rozdíly," vysvětlil odmítnutí plánu Šebesta.

Ministr ale připustil, že jiné státy svým zemědělcům takovou podporu můžou dát. V takovém případě by byli čeští farmáři v horším postavení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Šebesta o návrhu EK dotovat farmáře

Bude se vykupovat přebytečné mléko?

Komise přijde za 14 dní s návrhem další podpory farmářům. Je téměř jisté, že Unie rozšíří dosavadní podporu, která zahrnuje například výkup přebytečného mléka nebo dotace na jeho vývoz do ciziny.

Farmářům to ale nestačí. Na demonstraci v Bruselu asi 3 tisícovky z nich žádaly okamžité snížení kvót na produkci mléka o pět procent, což členské země odmítají. Kvóty naopak letos vzrostly o dvě procenta a mají růst až do roku 2015 o jedno procento ročně, dokud nebudou právě v roce 2015 úplně zrušeny.

Farmáři zapalovali pneumatiky, vrhali lahve po policistech a vylévali mléko před budovu Rady EU, jejíž hlavní vchod ochranka raději uzavřela.

Menší objem výroby by podle farmářů zvýšil ceny mléka. Komise s tím nesouhlasí. Tvrdí, že produkce mléka je v Evropě příliš vysoká. Dlouhodobě je tak jediným řešením to, že část farmářů v tomto sektoru přestane podnikat.

Alena Adámková, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme