Výklady důvodů zvratu postoje ČSSD se liší

Volby do Poslanecké sněmovny čekají Česko nejspíš až v květnu, tedy v řádném termínu. Oproti původnímu plánu totiž sněmovna neodhlasovala své rozpuštění - na tuto otázku se nakonec v dolní komoře vůbec nedostalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek (ČSSD) v poslanecké lavici

Jiří Paroubek (ČSSD) v poslanecké lavici | Foto: Tomáš Adamec

Poslanci neschválili ani její zařazení do programu schůze. Podle původních dohod měla sněmovna hlasovat o svém rozpuštění, aby umožnila vypsání předčasných voleb na začátku listopadu.

Večer vydal stručné prohlášení k situaci prezident Václav Klaus. Je podle svých slov velmi zneklidněn posledním vývojem situace. Nyní je podle prezidenta nutné, dát české veřejnosti jasné sdělení, jak budou politici postupovat dál. Prezident zároveň oznámil, že k jednání na Pražský Hrad pozval předsedy ČSSD a ODS Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Topolánek, L. Jakl, E. Tabery, S. Křeček a O. Houska ve Stalo se dnes

V rozhovoru pro Český rozhlas předseda ODS Mirek Topolánek řekl, že s prezidentem se sejde ve čtvrtek, protože ve středu má dlouhodobě plánovanou cestu na veletrh do Brna.

"Jiří Paroubek už ve svém povolebním projevu v roce 2006 jasně řekl, že si bez něho nikdo neškrtne, potom blokoval sestavení sněmovny, blokoval sestavení vlády, vládu pak povalil," poznamenal Topolánek.

"Teď udělal určitou dohodu o překlenovací vládě a o řešení ústavní krize. Dohodu beru za svatou a on ji porušil. Tomu člověku nevěřím, věřit mu nemohu," řekl Topolánek na adresu Paroubka.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl Českému rozhlasu potvrdil, že hlava státu si bude chtít poslechnout představy předsedů obou nejsilnějších stran. Prezident si je vědom vážnosti situace a chce být garantem toho, aby se jednotliví aktéři chovali zodpovědně, poznamenal Jakl.

Komentátor Respektu Erik Tabery odhaduje, že pro změnu postoje vedla ČSSD i nevýhodnost uvažovaného termínu 6. a 7. listopadu i možná snaha vyhnout se základní odpovědnosti za nepopulární škrty.

Poslanec ČSSD Stanislav Křeček za naprosté spekulace označil úvahy, že za změnou stanoviska ČSSD je jakási vzpoura uvnitř poslaneckého klubu ČSSD. Za jádro označil rozhodnutí Ústavního soudu, že změna ústavy je sice v průběhu volebního období možná, ale uplatnit se může až v období následném.

Náhlé zvraty na české politické scéně se našim zahraničním partnerům vysvětlují jen velmi obtížně. V tomto směru se v Bruselu vyjádřil ministr zahraničí Jan Kohout. A nejvyšší představitel švédské diplomacie Carl Bildt za předsednickou zemi Unie rovnou dodal, že vyznat se v české politické situaci vždy vyžaduje hodně vysvětlování.

Zpravodaj Českého rozhlasu při Evropské unii Ondřej Houska potvrdil, že v oficiálních vyjádřeních představitelé reagují velmi umírněně s odkazem, že je to vnitřní problém České republiky, nicméně mimo záznam politici v Bruselu netají určité rozčarování nad vývojem v Česku.

Česko se totiž stává málo čitelným partnerem. A to kvůli pádu vládu při předsednictví Unii, kvůli otálení prezidenta s podpisem Lisabonské smlouvy, kvůli dosavadní neschopnosti přijít s kandidátem na evropského komisaře i kvůli tahanicím o termín voleb.

Milan Kopp, Tomáš Pancíř, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme