Prezident by mohl sněmovnu rozpustit už příští úterý

Prezident republiky by mohl rozpustit sněmovnu už příští úterý, kdy má kvůli tomu dolní komora opět zasedat. Poslanecká sněmovna totiž v pátek schválila ústavní novelu o svém rozpuštění. Normu přijala i druhá komora parlamentu - Senát. Václav Klaus by nato mohl vyhlásit nové předčasné volby s termínem 6. a 7. listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasování v Poslanecké sněmovně. Ilustrační foto.

Hlasování v Poslanecké sněmovně. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Pro schválení ústavní novely se vyslovilo 149 poslanců, proti jich bylo osm. Pro schválení ústavní novely se vyslovilo 149 poslanců, proti jich bylo osm. Novelu podpořili poslanci ODS, ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09.

Z Poslanecké sněmovny novela přešla do Senátu, kde se také dočkala schválení, protože se původně jedná právě o senátní návrh. Senátoři jednali o ústavní novele od šesté hodiny večerní, novelu Ústavy tak schválili po pouhé hodině a půl. Pro bylo 63 ze 72 přitomných senátorů. Vše tedy běží jako na drátkách - prezident ji nemůže vetovat, dostane ji pouze k podpisu.

Předseda ústavně právního výboru, poslanec Marek Benda (ODS) popsal schválený návrh: "Pokud se třípětinová většina poslanců shodne, požádá prezidenta republiky o rozpuštění, ten sněmovnu rozpustí a pak se budou konat nové volby. Je to řešení trvalé, pro všechny případy."

Sněmovna také zkrátila lhůty pro uspořádání předčasných voleb. Prezident republiky musí teď volby vyhlásit nejpozději padesát dní předem. Kdyby měly být volby na začátku listopadu, k jejich vyhlášení by stačil až příští čtvrtek.

Postup Poslanecké sněmovny reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil jednorázový ústavní zákon o zániku současné sněmovny, podle kterého měly být volby 9. a 10 října.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedové Občanské demokratické strany Mirek Topolánek a Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip o novele Ústavy v Radiofóru Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu

Předseda Občanské demokratické strany Mirek Topolánek poukázal v Radiofóru Českého rozhlasu 1 na to, že proti schválené změně Ústavy s cílem umožnit předčasné volby hlasovali ti poslanci, kteří v uplynulém volebním období buď opustili politické strany, za které kandidovali, nebo ti, kteří v příštím volebním období kandidovat nebudou.

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip vysvětlil ve vysílání Radiožurnálu důvody nehlasování komunistů nedostatkem širšího záběru, který Poslanecká sněmovna neakceptovala. Konkrétně třeba možnost zkrácení volebního období Poslaneckou sněmovnou a Senátem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátor Tomáš Julínek (ODS) a politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci o změně Ústavy kvůli předčasným volbám na Radiožurnálu v pořadu Stalo se dnes

Senátor Tomáš Julínek (ODS), předkladatel původní novely, připomněl, že historie návrhů na předčasné rozpuštění sněmovny je dlouhá už několik let a v pořadu Stalo se dnes vyjádřil ulehčení nad přijetím změny Ústavy.

Politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci pak ve vysílání Radiožurnálu konstatoval, že na peripetiích této politické situace nakonec může vydělat kdokoli, ale hlavními stejně budou ekonomická témata, lidově řečeno, kolik peněz lidem zbude v peněžence před výplatou.

Cesta k volbám ale bude možná ještě křivolaká

Nezařazený poslanec Miloš Melčák (dříve ČSSD) okamžitě potvrdil možnost, že by případně podal ústavní stížnost i na sněmovnou čerstvě schválenou novou změnu ústavy, která umožní předčasné volby. Zákonodárci podle Melčáka svým dalším rozhodnutím zneuctívají rozhodnutí Ústavního soudu.

spokojený Miloš Melčák při rozhovorech | Foto: Tomáš Adamec

Miloš Melčák po hlasování sněmovny řekl, že schválená novela předjímá retroaktivitu, tedy zpětnou účinnost právních norem. Nelíbí se mu, že by schválený zákon nezačal platit až v dalším funkčním období sněmovny. Zákon, který zpětně zkracuje volební období sněmovny, by tak mohl soud opět zrušit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanec Miloš Melčák zřejmě znovu požádá Ústavní soud o přezkum novely Ústavy

"V tomto zákoně je víceméně předjímána retroaktivita, na kterou se chystáme příští týden přistoupit. A co nás v této zemi čeká, jestliže budeme přistupovat takovýmto způsobem k právu? Jestli budeme zneuctívat, co nám řekne Ústavní soud?"

I další nezařazený poslanec Juraj Raninec (dříve ODS) nevylučuje, že by mohl podat ústavní stížnost na schválenou změnu ústavy, která by měla zajistit rozpuštění sněmovny. Raninec to potvrdil Radiožurnálu s tím, že chce ještě počkat, jak dopadne hlasování o novele v Senátu a jak bude vypadat jednání sněmovny v úterý. Raninec potvrdil, že má o zákonu pochybnosti.

"Pokud by nikdo jiný podání nepodal a já osobně bych shledal, že postup Poslanecké sněmovny a Senátu je v rozporu s Ústavou, je mojí povinností - tak jak jsem dával slib poslance - obrátit se na Ústavní soud."

Podle prezidenta Václava Klause Česká republika potřebuje, aby se politici dokázali dohodnout o cestě k předčasným volbám.

"Mezi poslanci vznikají nejrůznější koncepce a nesouhlas s tím, co se tady stalo. Jsou trošku smutní z toho, že se mají rozpustit a bude vládnout jimi ne zrovna nejvíc oblíbená komora - Senát. To v tom hraje takovou osobní roli. Něco takového jsem předpokládal," řekl prezident Klaus v polských Sopotech, kde se účastní summitu visegrádské čtyřky.

Poslanci si hledají práci, možná se ale vrátí

Pokud by Ústavní soud případnou stížnost na novelu opět uznal, museli by se rozpuštění poslanci vrátit zpátky do sněmovny, řekla ve Dvaceti minutách Radiožurnálu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Miroslava Němcová (ODS) | Foto: Khalil Baalbaki

"Poslanci postrádají mandát, přestávají být poslanci, zůstávají doma a hledají si práci. Pakliže by Ústavní soud rozhodl, že toto naše rozhodnutí, návrh novely Ústavy je neplatný, tak bychom se opět stali poslanci, protože předcházející rozhodnutí o tom, že nejsme poslanci, by bylo zrušeno - a vrátili bychom se do Poslanecké sněmovny."

Dvacet minut Radiožurnálu s místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS) si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Dvacet minut Radiožurnálu: Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme