Poslanecká novela takzvaného náhubkového zákona má podporu vlády

Novelu takzvaného náhubkového zákona podpořili ministři vlády premiéra Jana Fischera. Skupina pěti poslanců ze Strany zelených, ODS a ČSSD chce normu zmírnit. V současnosti média nesmí zveřejnit identitu podezřelých a obětí trestných činů nebo citovat z policejních odposlechů. Kabinet vznesl připomínky s cílem zachovat dosavadní úroveň ochrany dětí a dalších poškozených.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paragraf modrý

Paragraf modrý | Foto: Filip Rožánek

Organizace Otevřená společnost ale tvrdí, že není nutná novela trestního řádu, protože novináři mohou dál zveřejňovat problematické údaje, pokud je to ve veřejném zájmu.

Zástupce organizace Oldřich Kužílek navíc nepovažuje novelu za vhodnou formu, jak zákon upravit: "Považoval bych za nejlepší kompletně zrušit náhubkový zákon, jak byl přijat ve smyslu noveli trestního řádu, a vrátit se do bodu nula a zformulovat celou věc nově a správně. Obávám se toho, že když se podruhé v zákoně řekne, že se to smí, tak si začnou totožné výroky konkurovat a navzájem se popírat."

Jeden z předkladatelů novely, poslanec za ODS František Laudát Radiožurnálu popsal, co by chtěl v náhubkovém zákonu změnit: "Navrhujeme, aby se rozšířil prostor pro novináře. Všechno, co bude ve veřejném zájmu jako kauzy politiků a kauzy trestných činů, kde nejsou ohroženy oběti, ale novinář zveřejněním může pomoci k dopadení pachatele, k získání nových důkazů nebo svědectví, budou moci média zveřejňovat."

Nakolik v konkrétním případě převáží veřejný zájem nad ochranou soukromí, by podle novely měla rozhodovat média. Případný následný spor pak rozhodnout soud. Tyto změny, které by v případě úspěchu poslaneckého návrhu umožnily novinářům informovat o politických kauzách, se nelíbí exministru vnitra a místopředsedovi ODS Ivanu Langerovi:

"V případě ochrany práv obětí je ta změna v pořádku, ale přijde mi absurdní, aby o tom, jestli něco je nebo není ve veřejném zájmu, rozhodovala soukromá firma, která obchoduje s informacemi. Právě proto je správný současný režim, kdy nejprve rozhodne soud a teprve potom se může říci, jestli to bylo ve veřejném zájmu nebo ne."

Přečtěte si také:
Vláda by měla projednat změny v náhubkovém zákoně
Senátoři budou od Ústavního soudu žádat zrušení náhubkového zákona
Novela trestního řádu
Další díl trapné války politiků a novinářů - zveřejňování odposlechů

Veronika Malá, Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme