Vláda by měla projednat změny v náhubkovém zákoně

Vláda by měla po neděli jednat o případných změnách v takzvaném náhubkovém zákoně. Ministři projednají poslanecký návrh, podle kterého by bylo možné některé dosud zapovězené informace uveřejnit, pokud to bude ve veřejném zájmu. Zákon, který platí od 1. dubna, zakazuje zveřejnit identitu podezřelých a obětí některých trestných činů i citovat z policejních odposlechů. Tomu, kdo zákon poruší, hrozí až pěti milionová pokuta případně až pět let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paragraf modrý

Paragraf modrý | Foto: Filip Rožánek

Náhubek pro novináře by mohl zmizet. Vláda by se na svém pondělním jednání měla zabývat poslaneckým návrhem na změnu zákona o trestním řádu. Návrh by měl normu upravit tak, aby bylo možné některé dosud zapovězené informace uveřejnit, pokud to bude ve veřejném zájmu. Zákon, který platí od 1. dubna, zakazuje zveřejnit identitu podezřelých a obětí některých trestných činů i citovat z policejních odposlechů. Tomu, kdo zákon poruší, hrozí až pěti milionová pokuta případně až pět let vězení.

Podle návrhu pěti poslanců ze Strany zelených, ODS a ČSSD by mohla média osobní data obětí zveřejnit s jejich souhlasem nebo v případě, kdy jsou tyto informace ve veřejném zájmu. Mezi autory návrhu je i sociální demokrat František Bublan. Radiožurnálu vysvětlil, proč.

"Já jsem od začátku nesouhlasil s takzvaným náhubkovým zákonem. Mně se to zdálo z politického hlediska nepřípustné. Domnívám se, že veřejnost má právo dozvědět se o tom, jak se jejich politici chovají a případně je-li proti nim vedeno trestní řízení nebo figurují-li v nějakých kauzách. To je můj osobní názor a já udělám všechno pro to, aby toto ustanovení z trestního zákona zmizelo."

Podle občanského demokrata Františka Laudáta autoři návrhu změny se zástupci médií nekonzultovali: "Bylo to naše rozhodnutí. Přišla s tím poslankyně zelených Kateřina Jacques, a protože jsme se už po nabytí platnosti novely dohadovali o tom, že byla hodně nešťastná, tak jsme se rozhodli aktivitu zelených podpořit. Jde pouze a pokus a sám nevím, jak to dopadne."

Rozporem mezi veřejným zájmem a ochranou soukromí v náhubkovém zákoně se na podnět 34 senátorů bude zabývat i Ústavní soud.

Přečtěte si také:
V Česku byla omezena svoboda tisku, interpeloval europoslanec
Senátoři budou od Ústavního soudu žádat zrušení náhubkového zákona

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme