Evropští diplomaté v Palestině chtějí bojkotovat izraelskou vládu nad východním Jeruzalémem

Evropská unie by měla začít aktivně prosazovat palestinský nárok na východní část Jeruzaléma. Vyplývá to z interního dokumentu, který vypracovali diplomaté členských zemí unie v Jeruzalémě a v Ramalláhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeruzalém - Staré Město

Jeruzalém - Staré Město | Zdroj: Reuters

Světové společenství neuznává izraelskou svrchovanost nad východním Jeruzalémem. Kromě toho chtějí v této, arabské části Jeruzaléma zřídit své hlavní město Palestinci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrh evropských diplomatů na bojkot Izraele kvůli východnímu Jeruzalému shrnuje zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

Evropští diplomaté například navrhují ignorovat izraelskou svrchovanost ve východním Jeruzalémě. Evropské vlády mají například upozorňovat své občany, že zboží, které odtud pochází, není izraelské. Také oficiální delegace evropských zemí mají ve východním Jeruzalémě odmítat izraelský doprovod včetně izraelské ochranky.

Evropští politici, kteří přijedou do regionu, by měli s palestinskými politiky jednat nikoli v Ramalláhu na Západním břehu, ale přímo ve východním Jeruzalémě. EU i jednotlivé státy mají zároveň podporovat palestinské rozvojové či kulturní projekty v arabské části Jeruzaléma.

Britský vicepremiér se postavil za Palestince ve sporu o židovské osady

Číst článek

Zatím však jde jen o doporučení členským státům a Unii. Například projekty ve východním Jeruzalémě fungují už dnes, některá další plánovaná opatření ale budou mnohem těžší. Problematické by bylo třeba vytvoření soupisu židovských osadníků, kterým by měl být zakázán nebo omezen vstup do EU.

Stejně nereálný návrh je, aby se evropské delegace nebo ministři po východním Jeruzalémě procházeli bez izraelské ochranky. To si mohou dovolit jen země jako Británie, Spojené státy nebo Itálie, které mají ve východním Jeruzalémě generální konzuláty a také vlastní ozbrojené síly a ochranky.

Břetislav Tureček, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme