Blízkovýchodní rozhovory opět krachují, snaží se je zachránit EU

Pokus obnovit mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinci se opět blíží krachu. Dnes totiž vyprší lhůta, do kdy měl Izrael podle Palestinců předložit své plány hranic pro budoucí územní uspořádání. Palestinci předali své mapy mezinárodnímu společenství už na podzim. Izrael to ale odmítá udělat, a požaduje k tomu prodloužení lhůty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Catherine Ashtonová.

Catherine Ashtonová. | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Izraelci a Palestinci celkem pětkrát vedli technická jednání o možnosti oživení rozhovorů. Například o víkendu ale jejich debata přerostla v otevřenou hádku, která šokovala i jordánské hostitele.

Palestinci požádali Izraelce, aby i oni položili na stůl své mapy, jak to loni stanovil mezinárodní kvartet. Izraelský vyjednávač ale místo toho navrhl, aby se mluvilo o jiném tématu, a to o bezpečnostním uspořádání.

V izraelském tisku se objevují spekulace, že izraelská nechuť zveřejnit své představy o hranicích má důležité politické souvislosti. Jakýkoli územní kompromis totiž znamená zrušení některých židovských osad na okupovaných územích. Premiér Benjamin Netanjahu se proto bojí, že sepsat takový návrh na papír by znamenalo roztržku s radikálními nacionalisty v jeho vládě a riziko předčasných voleb.

V regionu je teď šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. Právě ona tak podle zákulisních informací tlačí na Palestince, aby rozhovory neopouštěli. Dnes má jednat i s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Činitelé Kvartetu se prý snaží palestinskou stranu přesvědčit, aby přistoupila na Izraelem navrženou, posunutou lhůtu pro předložení map.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme