Záchranáři: Počet obětí havárie v ruské hydroelektrárně se může dramaticky zvýšit

Ruští záchranáři se obávají, že počet obětí pondělní havárie ve vodní elektrárně na východní Sibiři se může dramaticky zvýšit. Při nehodě zahynulo 12 lidí, osud 64 dalších zůstává nadále nejasný. Úřady navíc stále neznají přesný počet lidí, kteří ve chvíli havárii byli ve strojovně. Tu při nehodě zaplavil příval vody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havárie v sibiřské hydroelektrárně

Havárie v sibiřské hydroelektrárně | Zdroj: ČTK

Šance, že by záchranáři našli někoho ze zaměstnanců elektrárny uvězněných v zatopené strojovně živého, je podle zástupců majitele, společnosti RusHydro, mizivá. Voda, která turbínovou halu Sajansko-šušenské eletrárny při havárii zalila, má teplotu pouhé čtyři stupně Celsia a je proto nepravděpodobné, že by v ní někdo přežil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor moderátorky Rádia Česko Martiny Maškové se zpravodajkou Českého rozhlasu Lenkou Kabrhelovou o havárii vodní elektrárny na Sibiři.

Záchranáři pátrají jak v samotné elektrárně, tak v řece Jeniseji, na níž je postavena, řekl ruský ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu.

Příčina neštěstí v této největší vodní elektrárně v Rusku zatím není zcela jasná. Verzi o teroristickém činu však vyšetřovatelé nepotvrdili. Z dosavadního vyšetřování plyne, že při opravě jednoho z agregátů ve strojovně explodoval olejový transformátor. Tato verze ale není konečná. Podle RusHydro bylo na vině prudké zvýšení tlaku ve vodním potrubí, píše agentura AP.

Výbuch prorazil stěny a strop strojovny, kde se nacházejí turbíny, v důsledku čehož začala do haly proudit voda. Jejímu dalšímu průniku se později podařilo zabránit, ale část objektu je zatopena. Z dosud potvrzeného tuctu mrtvých se někteří utopili a jiné rozdrtily trosky.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace ujišťuje, že hráz přehrady na řece Jenisej, kde největší ruská hydroelektrárna stojí, je nepoškozená a lidem žijícím ve městěch pod ní nehrozí žádné nebezpečí. Úřady zároveň potvrdily, že z poškozeného agregátu se do vodní nádrže a následně do řeky dostala velká olejová skvrna.

Podle společnosti RusHydro havárie poškodila tři z celkem deseti hydroalternátorů. Úplná oprava elektrárny, která je v provozu od roku 1978, potrvá několik let.

Přečtěte si předcházející články o havárii:
Počet mrtvých při havárii vodní elektrárny na Sibiři se zvýšil na dvanáct
Při havárii vodní elektrárny na Sibiři zahynulo osm lidí, desítky dalších se pohřešují

Lenka Kabrhelová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme