Čína předběhla Japonsko, je druhou největší ekonomikou světa

Čína se stala druhou největší ekonomikou na světě. Oficiální statistiky potvrdily to, co experti už delší dobu očekávali, že Čína z hlediska velikosti své ekonomiky předstihne Japonsko. Zatímco Čína rekordně roste, japonské hospodářství dvě desítky let v podstatě stagnuje. Světový tisk je plný nejrůznějších analýz toho, co nástup Číny znamená právě pro Spojené státy a také pro Evropu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Ze statistik vyplývá, že zatímco dosavadní světová dvojka - Japonsko - měla loni hrubý domácí produkt ve výši necelých 5,5 bilionu dolarů, čínský HDP činil přibližně 5,8 bilionu dolarů. Jak v Odpoledním Radiožurnálu uvedl analytik České spořitelny Petr Zahradník, Japonsko se v průběhu následující dekády na pozici dvojky už nevrátí. Dnes potvrzený statistický jev není totiž podle něj otázkou náhody ani krátkodobého vývoje.

“Protože právě Japonsko versus Čína znamená diametrálně odlišný ekonomický vývoj v uplynulých 25 letech. Japonská ekonomika celé uplynulé dvě desítky let fakticky stagnovala, kdežto gigantická čínská ekonomika z relativně malého příspěvku světovému HDP ukazuje nyní co umí,” uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína je druhou ekonomikou světa. O tématu jsme v Odpoledním Radiožurnálu hovořili s analytikem České spořitelny Petrem Zahradníkem.

O odlišném vývoji hospodářství obou zemí hovořil v Ozvěnách dne také odborník na mezinárodní politiku a ekonomiku Petr Robejšek: „Čína je autoritářská společnost jejíž elita vykořisťuje vlastní obyvatelstvo tím, že jsou mu placeny příliš nízké mzdy, manipuluje svoji měnu a není vystavena demokratickým kontrolám, Tudíž jsou ty konkurenční podmínky mezi oběma zeměmi naprosto nesrovnatelné,“ přiblížil.

Zatímco analytik Petr Zahradník si podle svých slov dokáže představit, že v horizontu 10 nebo 15 let "bude Čína šlapat i na paty ekonomice USA", Petr Robejšek byl v této souvislosti opatrnější. V Ozvěnách dne uvedl, že si není jistý, jestli se to Číně vůbec podaří.

„Je pravděpodobnější, že Čína zažije v důsledku svého velmi bouřlivého vývoje hluboké otřesy jak ekonomické, tak i sociální a politické. Z dnešního hlediska se spíš jedná o to, zda se Číně podaří zpomalit rozumně svůj růst a vyhnout se krizovým otřesům. To si myslím, že by byl velký úspěch jak pro Čínu, tak pro celý svět,“ řekl.

Také podle analytika společnosti Patria Davida Marka bude nyní pro svět důležité to, jak rychlý bude růst čínské ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak změní výkon Číny politické a hospodářské poměry ve světě? Nejen na tuto otázku odpovídal v Ozvěnách dne odborník na mezinárodní politiku a ekonomiku Petr Robejšek.

“Pokud poroste v souladu s tím, jak se zvyšují její možnosti, s tím, jak se v ní investuje, pak to znamená pro zbytek světa řadu příležitostí, jak uspět na čínském trhu. Pokud se ale bude čínská ekonomika přehřívat, je riziko toho, že dojde k recesi, k určitému ochlazení a to při dnešní velikosti Číny představuje riziko pro celou globální ekonomiku,” vysvětlil na Rádiu Česko.

Zároveň ale dodal, že úspěch Číny jako takový je podle jeho názoru z dlouhodobého pohledu pro světovou ekonomiku přínosem.

Analytici varují, že pomyslná bublina praskne a čínskou ekonomiku čeká krize

Podle řady expertů ale může Čína už brzy čelit velkým problémům, ať je to vysoká inflace nebo splasknutí bubliny na trhu s nemovitostmi. Objevují se proto názory, že čínský růst stojí na křehkých základech a může se zhroutit.

S tím ale Marek nesouhlasí. Podle něj čínský růst nestojí na křehkých základech, ale naopak jsou robustní a dlouhodobé. Zároveň ale zdůraznil, že to neznamená, že lze podceňovat rizika v podobě inflace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čínské ekonomice jsme hovořili také na Rádiu Česko s Davidem Markem, analytikem společnosti Patria.

„Ať už je to konvenčně pojatá inflace, nebo inflace v cenách komodit nebo bublina na trhu nemovitostí. Může být projevem toho, že čínská ekonomika roste až nezdravě rychle. A to znamená, že hospodářská ekonomika nezafungovala dostatečně včas na to, aby tyto excesy v ekonomice začala tlumit,” dodal.

Připomněl, že nedávná světová hospodářská krize zasáhla Čínu v porovnání s vyspělým světem jen minimálně, její růst se nezastavil, pouze zpomalil. Důvodem je podle Marka to, že Čína je ve světě velmi dobře konkurenceschopná

„A částečně také díky nekalé konkurenční výhodě v podobě udržování podhodnocené měny. Zároveň se Čína nespoléhá pouze na USA nebo západní Evropu, ale těží také ze spolupráce se zeměmi asijského regionu nebo se spolupráce Austrálii, která se také během finanční krize nedostala do recese,“ přiblížil.

Rostoucí čínská ekonomika bude mít i dopady pro Česko

Analytik České spořitelny Petr Zahradník na Radiožurnálu také vysvětlil, co rostoucí čínská ekonomika znamená pro Českou republiku. „Pozitivní je to z hlediska tradičního řetězce vztahů vůči Německu, které je bezkonkurenčně nejvýznamnější exportér z Evropy do Číny. A my jsme naopak velmi silně navázáni na Německo,“ uvedl

„Na druhou stranu je to samozřejmě velmi silná konkurence vůči tradičním odvětvím, která byla na území Česka, jako textil, sklo či obuvnictví,“ dodal ekonom.

Katarína Brezovská, Ondřej Houska, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme