Dvě města v Moravskoslezském kraji odmítla projekty ekologických elektráren

Projekty bioelektráren v Moravskoslezském kraji jsou prozatím u ledu. V minulých dnech se proti plánovanému vybudování státem podporovaných technologií vzedmula vlna odporu ve dvou městech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štěpky - dřevo

Štěpky - dřevo

Provoz spalující dřevní biomasu odmítli po protestech občanů radní v Českém Těšíně i zastupitelé v Jablunkově. Záměr postavit elektrárnu v místní části Bělá vzbudil silné emoce.

Představa dýmajícího komína v sousedství děsí například Vitolda Hlavičku: "Stavba do Vyškova architektonicky v žádném případě nezapadá, zatíží dopravně tuto lokalitu, navíc obrovská hlučnost a prašnost." Nesouhlas vzbudil projekt také v sousední obci Písečná. Pod prohlášení, které jej odmítá, se podepsala třetina voličů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve dvou městech Moravskoslezského kraje odmítli projekty ekologických elektráren.

Tamní místostarosta Jan Krzok si myslí, že elektrárna ublíží turismu: "Veškeré atrakce, které se tady dělají, abychom nalákali turisty by byly k ničemu. Když přes náměstí přejede pár aut navíc, tak už není tak atraktivní. Tím turisty odradíme."

Vyvracet podobné obavy přijeli zastupitelům a občanům investoři i odborníci. Ekologickou ani dopravní zátěž podle nich elektrárna nepředstavuje, naopak vyprodukuje až o polovinu levnější teplo než plyn. Lidé však nechtěli nic slyšet.

Máme drahé teplo, ale elektrárnu nechceme

Zastupitelé nakonec vyslyšeli přání občanů a svým hlasováním stavbu znemožnili. Ke stejnému názoru došli i radní města. "Podobné zřízení se do města nehodí. Možná kdyby to byly menší výkony a stálo to někde jinde, tak o tom vedeme úplně jinou debatu. Problém s drahým teplem tady ale opravdu existuje," uvedl starosta Jablunkova Petr Sagitarius.

Podle zástupce investorů Gustava Kotajného firmy na projektech prodělaly pět milionů korun. Občané podle něj navíc přišli o řadu výhod. "Za prvé o energetickou bezpečnost města jak elektrickou, tak tepelnou. Za další přišli o velmi levný zdroj tepla."

Ke zvyšování podílu energie z obnovitelných zdrojů se před lety zavázala Evropská unie, dostává se mu podpory státu i Moravskoslezského kraje.

Michal Schoffer, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme