Autor

Michal Schoffer

Znamení: 
Střelec (* prosinec 1983) 

Životní motto: 
Snažím se řídit podle motta: „Dělej věci pořádně, nebo vůbec.“ 

Co dělám v rozhlase: 
Posluchačům Radiožurnálu se snažím usnadnit noční cestování. Každou půlhodinu jim předávám do éteru, co jsme spolu s dispečery z Národního dopravního informačního centra zjistili z kamer a mnoha dalších zdrojů. Blíž k informacím už být nejde. 

V Českém rozhlase Ostrava pak připravuji a čtu zprávy.

Před rozhlasem: 
Studentské rádio Omega, Český rozhlas Ostrava, malé dobrodružství v Berlíně…  

Co mě baví: 
Odjakživa rádio. Není nad napínavou rozhlasovou hru, poutavý dokument nebo pořad, který ukáže problém z jiného úhlu. Rozhlas otevírá obzory a rozvíjí fantazii, proto mě baví být jeho součástí. A některé přijímače hezky vypadají, pár jich mám doma. 

Co mě nejvíc dostane: 
Hrdinství řidičů, kteří jsou ochotni nasadit (nejen svůj) život, aby byli na nejbližší křižovatce o sekundu dřív, než já. V Zelené vlně se mě někdy zmocňuje pocit, že volant je nebezpečnější než kulomet. Záleží na tom, kdo ho drží.

RSS autora

Články autora

|Naděžda Hávová, Ivana Bernáthová, Martin Pařízek, Vojtěch Berger, Michal Schoffer, Matěj Skalický, Marína Dvořáková |Regiony

Česko bičuje silný vítr, na horách hrozí laviny

Orkán Andrea se prohnal Českem. V noci nejvíc foukalo na Milešovce. Na horách a v polohách nad 300 metrů nad mořem se k větru přidává sněžení nebo déšť se sněhem. Meteorologové stále upozorňují na sněhové jazyky a na horách i závěje. Horská služba v Krkonoších a Jeseníkách vyhlásila třetí z pěti stupňů výstrahy před lavinami.

|Veronika Sedláčková, Eva Presová, David Šťáhlavský, Michal Schoffer, Šárka Škapiková, Martin Pařízek |Zprávy z domova

Vítr a sníh komplikovaly dopravu, meteorologové očekávají novou vlnu

Sníh a prudké poryvy větru komplikují život a zvláště dopravu na řadě míst republiky především na severu. Hustě sněží a fouká zejména v Ústeckém kraji a na hřebenech Krušných hor. Extrémní počasí zastavilo vlaky a ztěžuje cestu taky řidičům, kteří kromě sněhových jazyků zápasí i s ledovkou. Na Sněžce naměřili vítr přesahující rychlost orkánu. Na některých místech se ale vítr i sníh uklidňují.

|Michal Schoffer |Zprávy z domova

Žáci a studenti budou mít možná kratší přestávky

Žáci možná budou mít ve škole méně volného času než dosud. Počítá s tím připravovaná vyhláška ministerstva školství, která má dát ředitelům možnost lépe zorganizovat výuku. Zatímco dnes jsou pauzy mezi předměty minimálně desetiminutové, v budoucnu by mohly být o pět minut kratší. Kromě toho by se mohla zkrátit z 50 minut na půl hodiny i přestávka na oběd.

|Daniel Burda, Jiří Čondl, Martin Hromádka, Michal Schoffer |Zprávy z domova

Sociální dávky vyplácejí jen úřady práce, větší potíže zatím nejsou

Sociální reforma mění od ledna organizaci vyplácení sociálních dávek. Pro všechny dávky si lidé ode dneška nově chodí jen na úřady práce, zatímco ještě do konce prosince je vyplácel městský úřad. Podle ministerstva práce a sociálních věcí má změna vést ke zjednodušení a úsporám výdajů za administrativu. Některé obce se ale obávají, že to přinese jen zmatky.

|Michal Schoffer |Regiony

Zastupitelé Jablunkova rozhodnou, zda umožní odtržení nespokojené části města

Lidé z Jablunkova volají po změně historických hranic. Jde o obyvatele okrajové lokality Černé, kterým došla trpělivost s tamní radnicí. Obviňují politiky, že na ně zapomínají s důležitými investicemi. Dlouhodobý spor vyvrcholí na dnešním jednání zastupitelů. Ti by měli rozhodnout, jestli umožní vzbouřeným lidem připojit se k sousední vesnici.

|Michal Schoffer |Regiony

Studenti z ostravských kolejí marně bojují se štěnicemi

Na několika místech v republice se objevily problémy se štěnicemi. Titěrný hmyz, který v noci saje krev nic netušícím lidem, si nevybírá a zbavit se ho je těžké. Podezřelé štípance už mají třeba obyvatelé několika panelových domů v Třebíči i studenti Vysoké školy báňské-Technické univerzity ubytovaní na kolejích v Ostravě - Porubě. I tam s parazitem zatím marně bojují.

|Michal Schoffer |Regiony

Lidé u Třince zpomalí hlavní silniční tah na Slovensko

Řidičům na Třinecku hrozí velké dopravní problémy. Lidé se tam chystají blokovat hlavní tah směrem na Slovensko. Během odpolední dopravní špičky chtějí zpomalovat dopravu a upozornit tak na kritickou situaci na silnici I/11. Akci pořádá město Třinec spolu s dalšími institucemi. Jejich cílem je vyburcovat ministerstvo dopravy, aby našlo peníze na obchvat města.

|Eva Presová, Michal Schoffer |Technologie

Vědci i firmy už vědí, jaké výpočty zadají ostravskému superpočítači

Ostravský superpočítač bude řešit problémy s ovzduším i akciovými trhy. Vědci už mají připravené konkrétní úkoly, se kterými si současná technika nedokáže poradit. Vznikající výzkumné centrum za bezmála dvě miliardy korun už uzavírá první smlouvy s firmami a institucemi, první výsledky budou mít k dispozici už během příštího roku.

|Viktorie Hošková, Michal Schoffer, Matěj Skalický, bre |Zprávy z domova

Ovzduší v Česku se zlepšuje, lépe se dýchá na Ústecku i jižní Moravě

Česko sice stále trápí smog, situace se ale pomalu zlepšuje. V Ústeckém kraji je aktuální stav ovzduší uspokojivý, ještě lépe se dýchá lidem v Jihomoravském kraji. Výjimku tvoří Moravskoslezský kraj, konkrétně Věřňovice na Karvinsku, kde koncentrace polétavého prachu v ovzduší přes noc opět vzrostla. Špatně se podle meteorologů dýchá také v pražských Vršovicích.