Zeman naznačil, že by vláda po skandálu už neměla pokračovat

Podle prezidenta Miloše Zemana by za současné situace neměla vláda Petra Nečase pokračovat. Novinářům to nepřímo naznačil během pietního aktu v Lidicích s tím, že důkazy jsou dostatečné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman na sjezdu Rady seniorů ČR

Miloš Zeman na sjezdu Rady seniorů ČR | Foto: Filip Jandourek

"Vznesená obvinění pokládám za velmi závažná a po vyslechnutí jak pana policejního prezidenta, tak pana nejvyššího státního zástupce, docházím k závěru, že jsou podložená dostatečnými důkazy. To je sice nepřímá, ale poměrně jasná odpověď," řekl Zeman. Odpověděl tak na otázku novinářů, zda by měla v této situaci Nečasova vláda pokračovat.

Policie v souvislosti s kauzou zadržela devět lidí, osm z nich už obvinila. Při domovních prohlídkách detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zajistili 120 až 150 milionů v hotovosti a desítky kilogramů zlata.

Jeden okruh trestných činů se týká zneužití pravomoci úřední osoby. To měla zorganizovat šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová, která prý z čistě osobních důvodů nechala sledovat vojenskou rozvědkou tři členy rodiny premiéra včetně Nečasovy manželky Radky.

Nagyové hrozí za tyto činy až pětileté vězení. Spolu s ní čelí obvinění dva řadoví pracovníci Vojenského zpravodajství a jeden bývalý vedoucí pracovník rozvědky.

Druhý okruh obviněných spojuje korupce. Jde o tři bývalé poslance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra, kteří minulý rok složili svůj mandát, a umožnili tak schválení důležitého daňového balíčku spojeného i s důvěrou vlády. Výměnou za to podle vyšetřovatelů získali lukrativní posty ve státních firmách.

Cílem policejní akce se staly rovněž nemovitosti podnikatelů a lobbistů Iva Rittiga a Romana Janouška, kteří jsou s ODS spojováni.

ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme