Ministři vlády Jiřího Rusnoka složili slib. Jde o dvanáctý kabinet od vzniku ČR

Ministři vlády Jiřího Rusnoka složili slib do rukou prezidenta Miloše Zemana. Jde už o dvanáctý kabinet od vzniku samostatné České republiky. Prezident novou vládu prosadil po pádu kabinetu Petra Nečase proti vůli většiny v Poslanecké sněmovně. Není proto jisté, jestli Rusnok získá její důvěru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval v Praze ministrem financí Jana Fischera. Fischer bude zároveň místopředsedou vlády

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval v Praze ministrem financí Jana Fischera. Fischer bude zároveň místopředsedou vlády | Zdroj: ČTK

Nová vláda má 15 ministrů včetně premiéra Jiřího Rusnoka. Jsou v ní jména úplně nová, ale i lidé se zkušenostmi z předchozího vládnutí.

Jediný ze členů Nečasova kabinetu, kdo přijal nabídku pokračovat, je šéf obrany Vlastimil Picek. V úřadu chce zůstat i proto, aby zajistil stabilitu v době, kdy armáda prochází největšími změnami za posledních osm let:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl vicepremiér a ministr vnitra Martin Pecina

„Budu pokračovat v těch úkolech, které byly v předchozí vládě. V podstatě tyto úkoly byly již započaty ministrem Alexandrem Vondrou a já opravdu v řadě věcí budu pokračovat a spíš se je budu snažit dokončit,“ říká staronový ministr obrany Picek.

V Rusnokově vládě jsou i někteří ministři, kteří už působili v úřednické vládě Jana Fischera. Třeba právě sám Fischer nově coby ministr financí, ministr vnitra Martin Pecina nebo šéf diplomacie Jan Kohout.

Do třiceti dnů musí kabinet požádat sněmovnu o důvěru. Premiér Rusnok říká, že o podpoře bude vyjednávat se všemi stranami:

Vláda ČR | Foto: Český rozhlas

„My nebudeme cílit programově na žádnou stranu, ale z logiky věci vyplývá, že asi představitelé zbytkové stávající nebo bývalé vládní koalice se nepohrnou do naší podpory, ale my se budeme snažit oslovit celou sněmovnu.“

Vláda je podle ústavy vrcholným orgánem výkonné moci. Skládá se z předsedy vlády, místopředsedů vlády a ministrů. Vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně. Premiéra jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů. Do 30 dnů po svém jmenování musí kabinet předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry.

„Nakonec tu odpovědnost nese nějaká sněmovní většina, respektive všechny politické strany v ní zastoupené,“ poznamenal Rusnok.

Třeba ministr zahraničí Kohout se chystá řešit obsazení diplomatických misí v cizině, ministr obrany Picek chce dokončit vyjednávání o stíhačkách Gripen a premiér Rusnok bude řešit případnou dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Vicepremiér a ministr vnitra Martin Pecina chce zvýšit počet policistů o tři tisíce, na celkový počet 42 tisíc.

„Počet policistů dramaticky poklesl a ono není nikdy dobré, když se dělají tak dramatické zásahy do sboru. To ale není jen otázka policie, ale všech bezpečnostních sborů a celé české ekonomiky. Ta je ve stavu mnohem horším, než byla před čtyřmi lety. A my se musíme snažit, aby se dostala alespoň do stavu, jako byla před čtyřmi lety,“ řekl v Ranním interview Radiožurnálu Pecina.

Kabinet Petra Nečase vládl zemi tři roky, začínal se silnou podporou ve sněmovně

Číst článek

Také potvrzuje, že vymění čtyři svoje nejbližší spolupracovníky: „Už odešel náměstek Hruška a Kolář. Já si přivedu nové náměstky a šéfku kabinetu a sekretariátu. To je z personálních změn vše,“ slibuje.

Zpočátku se zaměří na situaci kolem boje proti extremismu a na čerpání peněz z evropských fondů.

„Z toho mám největší strach i na vnitru, zejména po zprávě Evropské unie, jak probíhala kontrola ze strany ministerstva financí, podle které jsme nejhorší zemí z celé EU. Ale snad ta situace nebude tak zlá,“ věří.

Zásah policistů během sobotních demonstrací na českobudějovickém sídlišti Máj chválí.

„Zásah policistů byl bezchybný. Policisté se chovali tak, jak měli. K jejich jednání výhrady nemám. Ale výhrady mám k tomu, jakým způsobem tady vláda zvyšovala sociální napětí mezi lidmi, což vede i k takovým excesům, jako se stal v Budějovicích,“ myslí si Pecina.

Někteří ministři se ujmou úřadu ještě dnes, zbytek zítra.

Milan Kopp, Jana Čermáková, Nikola Bojčev, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme