SLEDOVALI JSME ONLINE - povodně den druhý: Evakuováno už je 7000 lidí, nejvíc v Ústeckém a Středočeském kraji

Kritická povodňová situace zůstává na středních a dolních tocích řek. Vltava bude v hlavním městě kulminovat oproti předpokladům až v úterý nad ránem. Labe na Ústecku by mohlo zítra dosáhnout výšky 10,5 metru. V osmi krajích platí extrémní stupeň ohrožení. Třetí povodňový stupeň se drží asi na 50 místech. Horní toky řek však už začaly většinou klesat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvodněná Vltava u Lužce nad Vltavou na Mělnicku (3. června)

Rozvodněná Vltava u Lužce nad Vltavou na Mělnicku (3. června) | Zdroj: ČTK

Hladina Vltavy v Praze nejspíš dosáhne vrcholu až v úterý nad ránem. Je proto možné, že budou evakuovány další části hlavního města, Kralup nad Vltavou i některých dalších obcí ve Středočeském kraji.

Podle ústředního krizového štábu bude Vltava kulminovat krátce poté, co svého vrcholu dosáhne i její přítok Berounka. Doprava v metropoli zůstává výrazně omezená, v centru nejezdí metro a některé tramvaje a autobusy jezdí po objízdných trasách.

Kralupy nad Vltavou evakuují od 13. hodiny stovky obyvatel sídliště Hůrka. Lidé jsou převáženi do městských škol. Aktuální evakuace by podle starosty města Petra Holečka měla být poslední. Hladina Zákolanského potoku, který vteká do Vltavy, už se totiž stabilizuje. Už předtím musely Kralupy odvézt lidi ze sídliště U Cukrovaru, z nemocnice i domova seniorů.

Velké problémy působí voda v Zálezlicích na Mělnicku, kde začíná prosakovat do vesnice. Obec, kterou smetla rozvodněná Vltava už v roce 2002, totiž stále nemá dostavěný protipovodňový val.

V Ústí nad Labem museli své domovy opustit obyvatelé sídliště Střekov. V Kralupech nad Vltavou muselo být brzy ráno evakuováno sídliště Cukrovar a několik dalších ulic v centru města. Evakuuje se i sídliště Hůrka. V noci vyhlásili evakuaci také v Křešicích na Litoměřicku, v Českých Kopistech a Počáplech.

Povodňová situace v ČR k 3.6.2013 16:00 | Foto: Český hydrometeorologický ústav

Záplavy už v Čechách připravily o život sedm lidí. Poslední je zřejmě žena, na niž v Průhonicích v podmáčeném parku spadl strom. První dva lidé zahynuli včera ve zřícené chatě v Třebenicích u Prahy, další člověk zemřel v Novém Městě nad Metují, v Úpě a na Plzeňsku, kde 69letý muž utonul v odtokové rouře. V Cerhenicích na Kolínsku pak zemřel energetik, když odpojoval elektřinu v zaplavené trafostanici. Čtyři vodáky záchranáři stále pohřešují.

Rozvodněné řeky způsobily také mnoho škod na majetku, soukromém i obecním. Například v Jaroměři kvůli podemletému pilíři spadla část mostu.

Kvůli záplavám jsou bez proudu tisíce domácností. Energetici museli z preventivních důvodů odpojit desítky rozvodových trafostanic, řadu z nich už zaplavila voda. Nejhorší situace je ve středních Čechách v okolí Berounky, Vltavy a jejích pražských přítoků - Botiče a Rokytky.

Pro území Jihočeského kraje, Plzeňského kraje, Středočeského kraje, Libereckého kraje, Královéhradeckého kraje, Ústeckého kraje a hlavního města Prahy platí od včerejších 21 hodin stav nouze. Vyhlásila ho vláda na včerejším mimořádném jednání.

Kabinet zároveň schválil použití 300 milionů korun, které jsou už nyní připraveny k převedení obcím a městům na okamžité řešení povodňové situace. Schválila to včera vláda na mimořádném večerním jednání. Stav nouze má přispět k lepšímu plánování likvidace povodňových škod. Kromě toho kabinet připravil 300 milionů korun na okamžitou pomoc obcím a městům.

Obyvatelé Prahy 8 zůstávají v evakuační pohotovosti kvůli rozvodněné Rokytce a spodní vodě

Číst článek

Dopravní komplikace se dají čekat v Ústí nad Labem, kde rozvodněná řeka rozděluje město. Až voda podle předpokladů stoupne na osm a půl metru, začne zaplavovat nájezdy na dva silniční mosty, které oba břehy spojují. Jedinou spojnicí rozděleného města tak bude železnice.

V Praze také kvůli záplavám nešly děti do škol. Pověřený primátor Hudeček nařídil, že všechny mateřské, základní a střední školy zůstanou v pondělí kvůli velké vodě zavřené.

Sbírková konta na pomoc lidem zasaženým povodněmi:
Člověk v tísni -72027202/0300
Charita ČR - 11998822/0800, v.s. 906 a 88444422/0800, v.s. 906
ADRA - 34983498/0300, v.s. 391
Český červený kříž - 222885/5500, v.s. 111
Dárcovské SMS
je možno zasílat ve tvaru DMS ADRA, DMS CHARITAPOMOC, DMS CCK nebo DMS POMOCPOVODNE na číslo 87777 (Cena DMS je 30 Kč, příjemce obdrží 27 Kč)

Některé školy však chtěly vyhovět rodičům, kteří nemají hlídání pro své děti, a o žáky se postarají. Například v Praze 13 je ve školách obvyklá výuka.

Dnes má dál pršet prakticky na celém území České republiky. Srážky by se podle odhadu meteorologů měly pohybovat okolo 15 až 20 milimetrů. Déšť by měl postupně ustávat večer. Zlomovým dnem by měla být až středa, kdy se v Čechách čekají už jenom ojedinělé přeháňky.

„Další dny by snad mělo být v ranních a dopoledních hodinách skoro jasno, polojasno, odpoledne vývoj kupovité oblačnosti a přeháňky nebo ale také i bouřky, které by zase mohly přidávat nějaké ty milimetry," dodala meteoroložka Milena Ferebauerová.

Ministerstvo životního prostředí zřídilo stálou povodňovou službu, která bude občanům na lince 267 122 998 poskytovat aktuální údaje o stavu řek.

S velkou vodou zápasí i sousední Německo. Nejvíce postižené jsou spolkové země Bavorsko, Sasko a Durynsko. Úřady evakuovaly tisíce lidí. Katastrofální rozměry mají povodně v Pasově na Dunaji, tam už hladina překročila hranici stoleté vody. Velké vody se obávají i lidé v Rakousku a na Slovensku.

Protipovodňové zábrany jsou v Králově Dvoře hotové jen z poloviny, přesto fungují

Číst článek

Igor Maňour, Martin Hromádka, Marína Dvořáková, Český rozhlas, Mirko Kašpar, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme