POVODNĚ ONLINE - DEN PÁTÝ: Poslední kulminace proběhla v Hřensku. V Praze zítra pojedou všechny linky metra

Celá republika už má to nejhorší za sebou, hladiny řek pomalu klesají a lidé začínají s úklidem. Pražský dopravní podnik od zítřka zprovozní celou linku metra C, která je zatím jako poslední částečně uzavřená.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Roudnici nad Labem voda opadává a začíná se uklízet

V Roudnici nad Labem voda opadává a začíná se uklízet | Zdroj: ČTK

Kulminace proběhla už i v Hřensku, které až do odpoledne hlásilo kritický stav. Řeka Kamenice už tam mírně klesá. Podle starosty Jana Havla by se obyvatelé mohli vrátit do svých domovů za týden.

„Teď nás bude čekat jen těžká práce a hlídat to, co se objeví pod vodou. Ve své podstatě to všichni tušíme a jsme připraveni to likvidovat. Už jsme zlikvidovali povodeň v obou soutěskách, v sobotu se v nich zahajuje provoz, lodičky budou jezdit,“ plánuje Havel.

V Nových Kopistech u Terezína teče protrženou hrází voda do středu obce. Zatopeno je sedm vyprázdněných domů, další evakuace zatím nehrozí. Deset dobrovolných jednotek hasičů se snaží vodu odčerpat tak, aby zůstala v provozu i trafostanice.

Provizorní hráz z hlíny se tu protrhla už v noci a do některých domů se dostala voda až do úrovně jednoho metru. Samotný Terezín voda nezaplavila, lidé se ale do svých domovů kvůli zaplaveným silnicími budou moct vrátit až za několik dní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Hřensku informoval tamní starosta Jan Havel

Stav ohrožení trvá ještě v Jihočeském, Středočeském, Ústeckém kraji a v Praze. V neděli a v pondělí má téměř na celém území republiky znovu pršet, hrozba povodní tak zůstává aktuální. Přehrady na Vltavě i Labi mají ale dostatečnou rezervu pro další srážky.

Řada oblastí je stále bez elektřiny a plynu, tisíce lidí přišly o zdroj pitné vody. Zavřené zůstávají desítky silnic a několik železničních tratí, Česká pošta nedoručuje zásilky do desítek obcí.

Protipovodňová opatření zatím zůstanou ve stejném rozsahu. Na ústředním krizovém štábu to řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Labe v Ústí od ranní kulminace kleslo na 10 metrů. Ve městě je postupně obnovována dodávka elektřiny. S úklidem ale obyvatelé musejí počkat, až bude hladina ještě o dva metry níž.


Labe v Mělníku kulminovalo dnes po půlnoci na 934 cm. V noci se tam také podařilo zpevnit prosakující ochrannou hráz, která vydržela nápor vody.

Velká voda zasáhla 700 obcí. Jako první odhadl škody Královéhradecký kraj - ty by mohly dosáhnout až jedné miliardy korun.

U Terezína povolila v noci provizorní hráz, voda zalila Nové Kopisty

Číst článek

Obyvatelé v Praze-Modřanech vyklízejí sklepy a likvidují škody | Foto: ČTK

V Kralupech nad Vltavou se po několika dnech vrátili domů evakuovaní obyvatelé dvou sídlišť.

V Praze klesající průtok Vltavy umožnil dopravnímu podniku od čtvrtečního rána obnovit provoz v dalších stanicích metra. Od pátečního rána by měla být zprovozněna i celá trasa linky C, stanicemi Florenc, Vltavská a Nádraží Holešovice budou vlaky zatím jen projíždět. I nadále zůstává uzavřených zhruba 50 silnic.

Velká voda se přesunuje dál do Německa, na příchod povodňové vlny se připravují Drážďany a další obce na Labi. Neustále stoupá i hladina Dunaje na Slovensku, v Bratislavě dosáhla výšky 10 metrů a 30 centimetrů.

Povodňová situace v ČR k 6.6.2013 15:30 | Foto: Český hydrometeorologický ústav

Povodně vašima očima

Číst článek

ČRo, Martin Hromádka, Michaela Vydrová, Simona Bartošová, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme