Exkluzivní rozhovor s bavorským premiérem Horstem Seehoferem

Jako jedinému tuzemskému médiu poskytl bavorský premiér Horst Seehofer Radiožurnálu během své návštěvy Česka exkluzivní rozhovor. Nabízíme vám ho v den, kdy se tento politik chystá do Lidic a Terezína. I na to v povídání s naším zpravodajem Jiřím Hoškem přišla řeč.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bavorský premiér Horst Seehofer

Bavorský premiér Horst Seehofer | Foto: Filip Jandourek

V česko-bavorských vztazích to dvacet let po „sametové revoluci" připomínalo na nejvyšší politické úrovni „beton." Nedělo se prakticky nic, co by stálo za řeč. S premiérskou dvojicí Petr Nečas - Horst Seehofer ale najednou oba sousedé dohánějí mílovými kroky to, co jejich předchůdci nechtěli, nebo si spíš netroufli, udělat.

I když o nadstandardních vztazích by zatím bylo troufalé mluvit, průlom je jasně patrný a nezvratný. V exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál to potvrdil i sám bavorský premiér Horst Seehofer.

Přehrát

00:00 / 00:00

K mikrofonu Českého rozhlasu pozval bavorského premiéra Horsta Seehofera reportér Jiří Hošek

„Politické dějiny vždycky závisejí na lidech, kteří je vytvářejí. Já se s Petrem Nečasem sešel napřed na takové utajované schůzce na bavorské půdě, o které se vůbec nevědělo. A ten večer se prostě něco stalo. Oba jsme, myslím, pochopili, že si můžeme navzájem důvěřovat," jde po stopách něčeho, co se nazývá „pozitivní chemie" mezi dvěma lidmi, veterán bavorské i celoněmecké politiky.

Ten se pak prý v příštích měsících přesvědčil o tom, že se na slovo dané jeho českým protějškem může spolehnout. „Rozhodli jsme se nespěchat a nepřetěžovat jeden druhého úkoly," váží slova bavorský ministerský předseda.

„Máme společnou historii, která vyžaduje opatrnost a trpělivost. My se ji rozhodli obrátit směrem do budoucna. Druhou motivací bylo jednat v zájmu našich národů a států. Dějiny z nás opět udělaly sousedy bez hranic a bylo by nezodpovědné, žít jen vedle sebe nebo dokonce proti sobě."

Horst Seehofer prý pořád cítí zvláštní lechtání v oblasti žaludku, když překračuje česko-bavorskou hranici. Je přesvědčený o tom, že se pozitivní vývoj nezastaví ani v okamžiku, kdy do premiérských křesel usednou jiní politici. „Vždyť to tak chtějí lidé v obou zemích, podívejte se na spolupráci na místní a regionální úrovni," zvyšuje hlas Seehofer, který se neobává ani hrozící překážky v podobě odlišného pohledu na získávání energie z jádra.

Petr Nečas se setkal v Kramářobvě viles bavorským premiérem Horstem Seehoferem | Foto: ČTK

ČTĚTE TAKÉ: Česko nabízí Němcům veřejnou diskusi o dostavbě Temelína

„K přátelství patří i respekt k vládním rozhodnutím druhého státu. Bavoři akceptují a respektují kroky českého kabinetu a vím, že je tomu tak i obráceně. K přátelství a partnerství ale patří taky to, že se musí rozpouštět strach a obavy druhé strany, tak jako při stavbě atomové elektrárny. Člověk musí přicházet s informacemi a být transparentní."

„Premiér Nečas to krásně zformuloval, když prohlásil, že ‚česká vláda hledí na bezpečnost vlastního národa, ale má zájem i na tom, aby v bezpečí žili i sousedé.‘ Proto se mi velmi zamlouvá návrh, že by experti měli o stavbě elektrárny informovat taky veřejnost v sousední zemi. Tak si představuji sousedství v praxi."

I když se obě strany snaží poslední dobou historickým tématům celkem programově vyhýbat, dnešní den Seehoferovy návštěvy je naopak dějinám v podstatě zasvěcen.

Nikoli coby bavorský premiér, ale jako soukromá osoba navštíví Horst Seehofer místa, která viděla nevýslovné lidské utrpení; Lidice, Terezín a v menší míře Ústí nad Labem.

„Věřím, že kromě samotného uctění památky obětí vyšlu taky určitý signál veřejnosti, že se musíme poklonit všem obětem bez vzájemného účtování. Z toho všeho by mělo vzejít varování, aby se tyhle strašlivé zločiny už nikdy neopakovaly. To se zvlášť týká nacistických ukrutností, ale taky násilností spáchaných na Němcích."

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme