Bavorský premiér přivítal nabídku Nečase veřejně diskutovat o Temelínu

Zlepšit naši energetickou spolupráci se sousedním Německem by měla veřejná diskuze o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Tu kancléřce Angele Merkelové nabídl premiér Petr Nečas. Nabídka zazněla i na dnešním setkání předsedy české vlády s bavorským premiérem Horstem Seehoferem v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas se setkal v Kramářobvě viles bavorským premiérem Horstem Seehoferem

Petr Nečas se setkal v Kramářobvě viles bavorským premiérem Horstem Seehoferem | Zdroj: ČTK

Nečas nabídl možnost veřejně diskutovat o Temelínu jako vstřícné gesto, protože v Německu panuje vůči jaderné energetice velký odpor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání Petra Nečase s Horstem Seehoferem sledoval reportér Pavel Polák

"Skutečně nemáme co skrývat, chceme být vůči svým sousedům maximálně otevření," prohlásil český premiér, podle něhož jde o výraz české vůle po dobrém partnerství se sousedy. Řekl, že pokud o veřejnou diskuzi projeví zájem i Rakušané, nabídne ji i jim.

Bavorský premiér Horst Seehofer nabídku přijal s povděkem. Detaily o tom, kolik veřejných diskusí bude a kdy, zatím nejsou známy.

ČTĚTE TAKÉ: Česko nabízí Němcům veřejnou diskusi o dostavbě Temelína

Oba politici se shodli, že současné vztahy Česka s Německem jsou dobré a je třeba je dále prohlubovat. Země se podle nich mají sbližovat i v dopravní infrastruktuře. Týká se to hlavně železničního koridoru mezi Prahou a Norimberkem.

Nečas přivítal zařazení této tratě do základní transevropské dopravní sítě. Na otázku, kdy budou tratě zmodernizovány, ale český a bavorský premiér konkrétně neodpověděli.

Václava Marešová, Pavel Polák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme