Bělobrádek: Šlachta je zkušeným policistou, byla by ho škoda. Zkusím mu to rozmluvit

Boj o reformu policie vyvolal další spory v koalici. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD viní hnutí ANO z toho, že nerespektuje nezávislost policie. Hnutí ANO to odmítá. Neshody můžou být podle vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka také záminkou k možnému odchodu ANO z koalice. Osobně chce vyzvat Roberta Šlachtu, aby zvážil stažení rezignace na místo šéfa ÚOOZ.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko jak jsme na tom, Pavel Bělobrádek

Česko jak jsme na tom, Pavel Bělobrádek | Foto: Filip Jandourek

„Situace je vyhrocená. Já bych skutečně apeloval na to, aby se to nestalo politickým beranidlem jedné strany vůči druhé, aby se to nestalo kauzou, která nabobtná tím, že ji někdo chce zneužít k politickému zisku,“ uvedl Bělobrádek.

„Každopádně ji nelze bagatelizovat. Já jsem přesvědčen, že reorganizace je skutečně věc policejního prezidenta, eventuálně ministra vnitra. To je jejich kompetence,“ dodal šéf KDU-ČSL.

Reorganizace policie se podle něho zpolitizovala. Považuje za "velmi nestandardní" svolávat kvůli tomu dohodovací řízení v koalici, což učinilo hnutí ANO. Jak Bělobrádek připomněl, jedná se o poslední fázi před případným vypovězením koaliční smlouvy. Podle něho byly v koalici spory, které k tomu mohly vést už dříve.

Bělobrádek také poukázal na to, jak záležitost začala. „To znamená, že byla otevřena ve stranickém tisku hnutí ANO,“ poznamenal. O plánované reorganizaci policie informovaly Lidové noviny, které patří Andreji Babišovi. Jednání hnutí ANO je pro předsedu lidovců "překvapující". „Nevím, jestli je to nějaká taktika, uvidíme,“ dodal.

Kaskadérský kousek, píše Babiš o reformě policie. ANO za ni odmítá nést odpovědnost

Číst článek

Chybou podle něho je, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý o plánech neinformovali partnery a veřejnost dříve. Nyní kvůli tomu vládnou emoce a šíří se spiklenecké teorie.

„Ministr vnitra by měl do konce června připravit zprávu o reorganizaci a jejích záměrech a jasný harmonogram kroků, které budou následovat po 1. červenci,“ prohlásil Bělobrádek.

Tuhý a Chovanec by měli garantovat všem příslušníkům ÚOOZ a útvaru pro odhalování korupce, že budou zachována jejich místa a že budou moci pokračovat ve vyšetřování otevřených kauz, míní Bělobrádek. Také by měli zaručit, že nebude rozbita velitelská struktura útvarů.

O Šlachtu by byla škoda přijít, míní šéf lidovců

Šlachtovi chce Bělobrádek rozhodnutí odejít do civilu ještě osobně zkusit rozmluvit. „I když vyšetřování korupce nestojí a nepadá s jedním člověkem, jde o nesmírně zkušeného policistu, o kterého by bylo škoda přijít,“ uvedl Bělobrádek.

Chce debatu vrátit na odbornou úroveň a se všemi aktéry jednat. Důležité je podle něj zachovat funkční protikorupční policii. „Nemůžeme si dovolit, aby došlo k velkému otřesu, který na dlouhou dobu ochromí práci protikorupční policie,“ řekl. Není podle něj klíčové, zda bude útvar fungovat samostatně, nebo jako součást nějaké střešní organizace. To považuje za formální záležitost.

Při následujících jednáních je podle něj nezbytné, aby byly přeloženy jasné garance, že protikorupční útvar nebude zničen a že reorganizace neohrozí vyšetřování živých kauz.

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta rezignoval. Oznámil to po schůzce na Policejním prezidiu

Číst článek

Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, vedenou jedním ředitelem.

Reorganizace vyvolala spory v koalici a podle kritiků by změny mohly ovlivnit vyšetřování složitých kauz. Kvůli chystané přeměně dnes rezignoval ředitel ÚOOZ Šlachta.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme