Reforma policie údajně nedopadne do živých kauz, ukazuje Chovancova analýza

Chystané sloučení protikorupční policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) prý nebude mít vliv na vyšetřování živých kauz. Takový je výsledek analýzy, kterou si zadal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Radiožurnálu to řekly zdroje z bezpečnostních složek. Změny v policii se nelíbí vládnímu hnutí ANO, ani šéfovi ÚOOZ Robertu Šlachtovi, který kvůli tomu odchází ze služby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr Milan Chovanec (vlevo)

Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr Milan Chovanec (vlevo) | Foto: Filip Jandourek

Ze zhruba pětistránkového dokumentu prý vyplývá, že všechny kauzy dozoruje státní zástupce, který je pánem vyšetřování a dává policii závazné pokyny. Tedy nehrozí, že by reforma měla nějaký dopad na živé kauzy.

Dále se v dokumentu píše, že během všech reorganizací v policii byly detektivům nechány jejich případy.

Chovancovi lidé také prý argumentují tím, že ne reforma, ale aktuální situace v policii ohrožuje vyšetřování. A to tím, že protikorupční policie a ÚOOZ si vzájemně konkurují.

Odchod Šlachty je podle Chovance politické gesto. ANO zváží setrvání ve vládě

Číst článek

Ministr Chovanec včera řekl, že pokud se reorganizace policie nedotkne živých kauz, nemá jediný důvod ji nepodepsat.

To však bylo ještě před tím, než ohlásil šéf ÚOOZ Robert Šlachta, že odejde od policie. Šlachta argumentoval hlavně tím, že neví ani o jednom důvodu, proč by reforma měla projít tak, jak je připravovaná. Dnes svůj odchod ze služby potvrdil.

Robert Šlachta (archivní foto) | Foto: ČTK

Spolu se Šlachtou chtěli rezignovat i jeho náměstek Stanislav Růžička a několik dalších šéfů odborů a krajských expozitur. Jejich odchod však zřejmě ještě nelze brát jako hotovou věc.

Žádost podali k 1. červenci, takže mají poměrně velký manévrovací prostor. Podle zákona by ji mohli kdykoliv do konce června stáhnout.

Svůj odchod Šlachta oznámil po včerejší schůzce na policejním prezidiu, kterou vedl náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. Na schůzce byl i šéf protikorupční policie Jaroslav Vild, ten se nechal slyšet, že on ze své pozice odejít nehodlá.

Končím, řekl šéf protimafiánského útvaru Šlachta. Od policie chce odejít kvůli reorganizaci

Číst článek

Kvůli chystané reorganizaci policie čeká ministra vnitra Chovance v nejbližších dnech zřejmě složité vyjednávání, a to hlavně s koaličními partnery z hnutí ANO, kteří se postavili za Šlachtu.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), ale i celé hnutí ANO kvůli reorganizaci dokonce mluví o tom, že zváží další účast ve vládě.

Podle šéfa hnutí vicepremiéra Andreje Babiše narychlo připravenou reformou Chovanec ohrozil fungování policie a vyvolal tím dosud nejvážnější krizi vlády.

Podle Chovance je kritika reorganizace útok na nezávislost policie. Rozhodnutí Roberta Šlachty odejít ze služby pak ministr považuje za politický krok.

Proti změnám v policii se však postavili třeba i lidé z justice – nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) | Foto: ČTK

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme