Aféra s lobbingem stála Dolejše a Milotu stranické funkce

Jiří Dolejš a Čeněk Milota podezřelí z úplatkářství dnes rezignovali na funkce místopředsedů KSČM. Oba figurují v úplatkářské aféře, kdy měli být údajně za peníze ochotni změkčit novelu loterijního zákona. Od rána o tom jednalo vedení strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Dolejš (KSČM)

Jiří Dolejš (KSČM) | Foto: Štěpán Kotrba

Předsednictvo KSČM jejich rezignaci přijalo. Jiří Dolejš uznal, že si měl novináře z MF Dnes, který se vydával za lobbistu, lépe prověřit. Zatímco Zdeněk Milota zůstane řadovým členem KSČM, u Dolejše se bude ještě řešit jeho poslanecký mandát. Dolejš se ho ale vzdát nechce.

Dolejš je navíc stále přesvědčen, že k žádné nabídce "něco za něco" nedošlo. "Ustoupil jsem ale předsedovi strany, který tvrdil, že je to jednoznačnější krok. Zároveň jsem ale uvítal, že výkonný výbor podpořil mé právní kroky," řekl Dolejš v pořadu Ozvěny dne.

Oba, nyní již bývalí, místopředsedové KSČM podali žalobu na ochranu osobnosti. Vedení strany je v tom podpořilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Dolejš (KSČM) vysvětlil v Ozvěnách dne důvody své rezignace.

Dolejš se ale nedomnívá, že by se vzdal funkce místopředsedy strany navždy. Výkonný výbor se podle jeho slov k úterním personálním změnám časem vrátí.

Pro lidovce je to uzavřené

Podobnou situaci řešili i lidovci. Rezignaci generálního sekretáře strany KDU-ČSL Jiřího Stodůlky přijalo i předsednictvo lidovců. Stodůlka dal v neděli svou funkci k dispozici kvůli svému chování v kauze lobbování za změkčení novely loterijního zákona.

Podle šéfa strany Cyrila Svobody, Stodůlka byl ještě výkonem funkce pověřen do doby, než bude jmenovaný nový generální sekretář. Podle Svobody považují lidovci kauzu za uzavřenou.

"Pro nás je to uzavřená záležitost. Pan Stodůlka se k tomu postavil čelem a nabídl rezignaci sám, bez jakéhokoli tlaku," zdůraznil Svoboda s tím, že pro KDU-ČSL nejde o fatální záležitost, neboť strana na žádné peníze nekývla a ani je nepřijala.

Podle informací sobotní Mladé fronty Dnes byli představitelé některých politických stran při diskusi s reportérem vydávajícím se za majitele heren ochotni za peníze změnit zákon. Vstřícně se zachoval i poslanec Ladislav Šustr (původně zvolený za KDU-ČSL), který již v sobotu oznámil, že svůj mandát složí a nebude ani na kandidátce TOP 09, kde původně pro podzimní volby figuroval jako nezávislý.

MfD nemá ze žaloby obavy

Oba odstoupivší místopředsedové KSČM podali kvůli článku v Mladé frontě DNES žalobu na ochranu osobnosti. Radiožurnálu to v pořadu Radiofórum potvrdil Jiří Dolejš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si argumenty Jiřího Dolejše a Jiřího Kubíka v Radiofóru

"Já tvrdím, že to, co tam je napsáno v závěru, že jsem byl usvědčen z lobbingu ve prospěch sponzora, je nepravda, je to nedůvodné a troufl bych si říct, že je to nehorázné," řekl Dolejš.

Mladá fronta DNES se hrozícího soudního sporu podle Jiřího Kubíka, zástupce šéfredaktora listu, v žádném případě neobává.

"Já myslím, že to, co jsme schopni doložit, jsme doložili a každý posluchač, čtenář, divák si to může sám prohlédnout a zkontrolovat na webových stránkách iDNES.cz, kde jsou záznamy z jednání s panem Dolejšem a panem Milotou, druhým členem KSČM, který se účastnil schůzek s naším figurantem," uvedl v Radiofóru Kubík.

Marika Táborská, Veronika Malá, Zbyněk Zykmund, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme