Před 100 lety se narodil válečný letec František Peřina

Před sto lety se narodil jeden z našich nejúspěšnějších válečných letců, generál František Peřina. Za druhé světové války létal po křídly RAF a po únoru 1948 emigroval do Ameriky. Konec života ale strávil opět v České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generál Peřina

Generál Peřina

František Peřina byl už před válkou letecký akrobat. Když v březnu 1939 německá vojska okupovala Čechy a Moravu, utekl do ciziny. Těsně předtím se ale ještě oženil. Přes Polsko se dostal do Francie, kde vstoupil do cizinecké legie. S podmínkou, že pokud vypukne válka, bude přeřazen do letectva – což se mu záhy splnilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O generálu Peřinovi mluvil v Ranním Radiožurnálu redaktor Jan Herget

Během tří týdnů bojů s Luftwaffe sestřelil 11 letadel, plus další 2 pravděpodobně. A začal být slavný. V červnu 1940 Němci Františka Peřinu v bitvě sestřelili a zranili. Povedlo se mu ale nouzově přistát.

Už za 4 dny utekl z nemocnice, sám si našel malé letadlo a odletěl za svou jednotkou do Alžíru. Dostal se pak do Británie, kde vstoupil do RAF.

Při oslavě devadesátin na válečná léta zavzpomínal. „Těch šest roků války pro mě bylo nejlepších šest let mého života. Protože v té válce jsme měli motiv - bojovat, a byli jsme k tomu taky vychováni.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Osudy generála Františka Peřiny připomněl na Rádiu Česko Adam Drda

Po komunistickém puči v roce 1948 musel i s manželkou odejít do emigrace, na sklonku života se ale vrátil zpátky do Česka. O tom, co zažil, chodil často vyprávět do základní školy v Praze Řepích, která dnes nese jeho jméno.

„Pan generál vždycky seděl uprostřed, děti kolem něj. Buď mu zpívaly, dávaly mu otázky, anebo on jim vyprávěl, jak musel odejít z republiky, vyprávěl jim, co všechno prožil, jak bojoval. Bylo to hezké,“ vzpomíná učitelka Miloslava Kratochvílová.

Vyprávění Františka Peřiny, který se dožil úctyhodných 95 let, mají ve škole natočené na DVD a používají je ve výuce stále.

Výročí narození generála Peřiny dnes připomene i speciální komponovaný program za účasti místopředsedy Senátu, ministra obrany, veteránů a dalších významných hostů.

Adam Drda, Jan Herget, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme