Z fotbalistů jsou matematici, stále je výsledkem postup

Čeští fotbalisté mohli mít postup alespoň do baráže o mistrovství světa 2010 celkem pohodlně ve svých vlastních rukou. Jenže sobotní remízou 2:2 na Slovensku se situace mění a možnost skončit aspoň na druhé pozici ve třetí kvalifikační skupině, a dosáhnout při tom na baráž, teď zdaleka nezávisí pouze na českých výsledcích. Ve středu bude povinností celku Ivana Haška porazit v Uherském Hradišti San Marino. A přitom budou Češi s napětím sledovat zápasy v Belfastu, Mariboru a Glasgowě. Tam všude budou ležet klíče k jejich postupové naději.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal Slovensko - Česko (2:2)

Fotbal Slovensko - Česko (2:2) | Foto: Tomáš Adamec

,,Nám nezbývá nic jiného než vyhrát poslední zápasy a dokud ta šance je, tak se o ni budeme prát"

Slova Petra Čecha by si čeští reprezentanti mohli nahrát na magnetofonový pásek a pouštět je po každém utkání. Podobná vyjádření používají v podstatě od začátku kvalifikace, která se zatím jeví jako hodně zpackaná. Když pomineme výhru nad slaboučkým San Marinem, nasbírali Češi ve skupině, která je možná nejlehčí v dějinách samostatného českého fotbalu, šest bodů v šesti zápasech při pasivním skóre pět ku šesti. Střídavé klopýtání ostatních týmů ale stále zachovává českou postupovou naději.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češí fotbalisté počítají varianty postupu

,,Remíza Poláků nám pomohla, drží nás ve hře. Jsme teď prakticky ve stejné situaci jako před zápasem se Slovenskem - zkrátka musíme vyhrát zbývající 3 utkání a doufat, že to bude stačit."

Ano, víra a spoléhání na příznivou konstelaci řady dalších výsledků duelů po celé Evropě, to je teď to poslední, co Čechům zbývá. Samozřejmě za předpokladu, že ve zbývajících třech zápasech získají stejně bodů jako za celý dosavadní průběh kvalifikace, tedy devět.

,, Bod z venku by byl za jiných podmínek zajímavý, ale teď jsme na tom tak, že jich nemáme na rozdávání. Musíme vyhrát zbývající 3 zápasy a já věřím, že budeme hrát o postup."

Napodobuje myšlenkové pochody Petra Čecha i trenér Ivan Hašek. Když ale přejdeme od iracionality víry k exaktní matematice, zjistíme, že česká hra o postup má až nezdravé množství podmínek. Stále je ve hře varianta, že Češi vyhrají skupinu. To ale vyžaduje, aby ve středu Severní Irové porazili Slováky a Slovinci doma remizovali s Polskem. V říjnové koncovce by pak český tým kromě svých výher potřeboval remízu Slováků se Slovinci a porážku Slováků v Polsku. Nejde tedy o žádné nereálné výsledky, ale pravděpodobnější je, že Češi skončí ve skupině druzí. Potom by se ale museli ohlížet na vývoj v osmi zbývajících evropských skupinách, protože nejhorší tým z druhých pozic do listopadové baráže vůbec nepostoupí. A bohužel je velmi pravděpodobné, že by tento černý Petr zůstal právě Čechům. Pomoci jim mohou už jistí postupující Nizozemci, pokud ve středu nevypustí zápas ve skotském Glasgowě a alespoň remizují. Potom by nejslabší skupinou zůstala jejich devátá. Jenže tou zřejmě nejtěžší podmínkou všech počtů zůstává plný bodový zisk českého celku.

,,Je třeba jednoznačně vyhrát ve středu proti San Marinu, dát hodně gólů. Myslím, že po středě budeme chytřejší, ale já myslím, že šance určitě je. Bodové rozdíly nejsou tak velké, Severní Irsko má o zápas víc. Myslím, že když vyhrajeme všechny tři zápasy, tak nás baráž nemine. Na 100 procent tomu věřím. Moje působení u národního týmu končí, jakmile ta šance nebude. A ona ještě je a nám nezbývá nic jiného než udělat devět bodů."

Opakuje aktuální mantru kabiny českého národního týmu Marek Jankulovski, který na rozdíl od Jana Kollera plní slib a spolu s teoretickou nadějí na postup nechává žít i svou reprezentační kariéru.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme