Pozornost se teď soustředí na Česko, říká bruselská analytička

Irští voliči se vyslovili pro přijetí Lisabonské reformní smlouvy drtivou většinou. Čím to, že se rozhodli podruhé jinak, než před rokem? A co znamená irské ,ano' pro Česko? Ptali jsme se analytičky bruselského Centra pro studium evropské politiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie

Velký vliv na výsledek irského referenda měla podle analytičky Julie De Clerckové-Sachssové hospodářská krize.

"Ekonomická recese ukázala zranitelnost Irska. Jak to může být jiné, když jste v Unii s její záchrannou sítí. Na druhé straně také Irové dostali řadu právních záruk. Ty rozptýlily obavy voličů o neutralitu jejich země, o pravidla interrupcí nebo strach ze zásahů Evropy do jejich daňového systému."

Může tak výrazný výsledek přesvědčit české senátory a možná i prezidenta, aby řekli ,ano' Lisabonské smlouvě?

Přehrát

00:00 / 00:00

S Julií De Clerckovou-Sachssovou hovořil bruselský zpravodaj Pavel Novák

"Myslím, že bude teď mnohem těžší říci ,ne', protože toto bylo velmi hlasitě řečené ,ano'. Volební účast byla velmi vysoká a také podíl hlasů pro smlouvu byl velký. Myslím, že lidé teď spoléhají na Českou republiku, že smlouvu ratifikuje, když už ji dokonce schválil i její parlament," říká analytička Centra pro studia evropské politiky.

"Vůbec si nemyslím, že by Česko mělo být černou ovcí Evropy. Ale reflektory jsou teď namířené na Českou republiku. Všichni tady v Bruselu i ve všech městech Evropy doufají, že prezident Klaus Lisabonskou smlouvu podepíše."

"Můžete mít na tu smlouvu různý názor. Určitě to není dokonalá smlouva, ale je to krok vpřed v debatě o budoucnosti Evropy," myslí si Julia De Clercková-Sachssová.

Kromě toho je podle ní už třeba se oprostit od diskusí o institucionální reformě Unie a věnovat se skutečně naléhavým tématům, jako jsou změny klimatu nebo válka v Afghánistánu. Proto je pro Evropu nutné, aby se hnula dopředu.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme