Evropská unie chce vytvořit program pro umisťování uprchlíků

Evropská komise navrhla členským státům vytvoření společného programu umisťování uprchlíků. Chce totiž zvýšit počty přijímaných azylantů, ale jen těch, kteří hledají útočiště před pronásledováním ve své domovské zemi, nikoliv nelegálních imigrantů, mířících za lepším výdělkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilegální imigranti

ilegální imigranti | Foto: Miroslav Konvalina

V celém světě žije podle odhadů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky na 10 miliónů běženců. Jen příští rok jich má být na 200 tisíc. Loni se podařilo najít nový domov pro 65 tisíc běženců, hlavně v USA, Austrálii a Kanadě, ale jen 5 tisíc z nich skončilo v zemích EU.

Evropská komise (EK) nyní navrhla členským státům vytvoření společného programu umisťování uprchlíků. Představil ho komisař pro vnitřní záležitosti Jacques Barrot.

Program se podle zpravodaje Českého rozhlasu v Bruselu Pavla Nováka bude týkat jen těch, kteří jednají azyl před hrozícím nebezpečím, nikoliv nelegálních imigrantů. Přístup EU by měl být koordinovaný, aby se sdružovaly ubytovací kapacity i finanční prostředky, koordinovala i přeprava těch to lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj českého rozhlasu Pavel Novák o programu EU na umisťování uprchlíků

K zapojení jednotlivých zemí má motivovat částka vyplácená z Evropského fondu pro uprchlíky. Na každého uprchlíka se vyplácí 4 000 eur.

Kdo pomůže Maltě? Je to dobrovolné

Jde i o vyřešení tzv. vnitřního přesídlování, vysvětlil Pavel Novák pro Rádio Česko. Některé země, například Itálie, Řecko či Malta, mají totiž s uprchlíky větší problémy než jiné. Podle návrhu Evropské komise by členské státy by měly s přijímáním jejích uprchlíků pomoci hlavně Maltě. Je to však dobrovolné. Pomoc už slíbila Francie, která přijala asi 100 uprchlíků.

EU se snaží také dohodnout s Tureckem a Libyí, což jsou hlavní tranzitní země uprchlíků do Evropy. Podle plánu by tam měla vzniknout centra pro žadatele o azyl, aby se už tam zjistilo, kdo je nelegální imigrant, který jen míří za lepším výdělkem, a kdo je opravdu uprchlík, aby se dělení nemuselo dělat až v cílových zemích.

Program EK nyní dostanou k posouzení unijní ministři vnitra.

Přečtěte si také:

Řecko: Řidiči kamionů protestují proti nevědomému pašování imigrantů
Italské věznice jsou přeplněné, třetina vězňů jsou cizinci
Země EU by podle Itálie měly povinně přijímat utečence, ministři to odmítli

Pavel Novák, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme