Při nehodě českého autobusu na dálnici v Chorvatsku zemřelo 8 lidí

Český autobus ráno havaroval na chorvatské dálnici A1 ve směru na Záhřeb a Split. Podle chorvatských médií zemřelo 8 lidí, z toho jedno sedmileté dítě a jeden z řidičů. Celkem 44 zraněných odvezli záchranáři do nemocnice v Gospići. Tři těžce zraněné, 60letou ženu a dvě dívky ve věku 12 a 13 let, převezl vrtulník do metropole Záhřebu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nehoda českého autobusu na chorvatské dálnici

Nehoda českého autobusu na chorvatské dálnici | Zdroj: ČTK

Autobusem jelo 51 osob. Lidé mířili na dovolenou na Makarskou riviéru do letoviska Baška Voda, do kempu Baško Polje. Neštěstí se stalo na 212. kilometru dálnice A1 směrem na Split, mezi křižovatkami Gornja Ploča a Maslenica, nedaleko tunelu Krpani.

Podle informací chorvatské policie autobus kolem čtvrté hodiny ranní prorazil střední dělící svodidla, přejel do protisměru a převrátil se. Dálnice je v obou směrech neprůjezdná. Už v sedm hodin ráno se utvořily kolony v délce pěti kilometrů,v poledne už byly kolony 40kilometrové. Chorvatská média spekulují o mikrospánku řidiče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní informace o nehodě shrnul český konzul ve Splitu Pavel Bednář (14.40 hod.)

44 zraněných odvezli záchranáři do nemocnice v Gospići. „Z pacientů, co zůstali v nemocnici, není nikdo v ohrožení života. Většinou jsou pacienti v šoku nebo mají zlomeniny rukou nebo nohou a tržné rány. Dva nebo tři z nich budeme operovat," řekla lékařka Marija Vrkljan Ilijevska. Do nemocnice v Gospići dorazila i česká konzulka z Rijeky Jindra Malá.

Další tři těžce raněné, starší ženu a dvě děti, převezl vrtulník do metropole Záhřebu. „Děti jsme převezli do nemocničního centra Rebro v Záhřebu. Žena má zlomená žebra, pánev a nohu. Je stabilizovaná a na jednotce intenzivní péče,“ uvedl pro chorvatská média ředitel chirurgie záhřebské nemocnice Dubrava Željko Lacković. Třináctiletá dívka podle dostupných informací utrpěla zlomeninu dolní končetiny, ale je při vědomí. Druhá je ve vážném stavu na jednotce intenzívní péče.

Autobus si objednala cestovní kancelář Atlas Adria z Brna. České velvyslanectví v Chorvatsku je s cestovní kanceláří v kontaktu, k dispozici už má i jmenný seznam lidí, kteří v autobuse cestovali. „Máme seznamy lidí, máme smlouvy, máme i zprávy, že všichni z autobusu byli převezeni do nemocnice," řekl České televizi majitel cestovní kanceláře Atlas Adria Martin Vašulín.

V brněnské cestovní kanceláři Atlas Adria nepřetržitě zvoní telefony. Dvě ženy, které je zvedají, nestíhají odpovídat, vypomáhá jim i jednatel společnosti. Bohužel ale neznají odpovědi na všechny otázky, které lidé chtějí znát. „Policie s námi nechce komunikovat, pouze přes český konzulát, takže jsme ve spojení s českým konzulátem,“ říká Vašulín.

Havarovaný český autobus na chorvatské dálnici A1 | Foto: Repro ČRo: Dino Stanin/PIXSELL

Cestovní kancelář vypravuje z Česka autobus pro lidi, kteří čekají v chorvatském letovisku a kteří se měli vracet zpátky domů. Kdo z havarovaného autobusu nebyl zraněn, může odcestovat na místo své dovolené, cestovní kancelář je na místo dopraví.

Dopravce JH bus z Jidřichova Hradce poslal do Chorvatska dva řidiče, kteří se údajně přesně podle pravidel střídali v řízení autobusu. Řidičům bylo přes 50 let, podle dopravce s autobusem jezdili 25 a 30 roků. Jeden z nich pro firmu, kterou si cestovní kancelář najala, pracoval od roku 2005 a vždy bez problémů, druhý tam přišel nedávno, ale s dobrým pracovním životopisem.

Do cestovky Atlas Adria, které patřil havarovaný autobus, volají tisíce lidí

Číst článek

Mikrospánek řidiče jako příčinu neštěstí chorvatská policie zatím oficiálně nepotvrdila. Chorvatský list Jutarni na svých webových stránkách uvedl, že zmiňovaný autobus nezastavil na benzínové pumpě k odpočinku. Všiml si toho řidič druhého spoje, který rovněž vezl turisty na Makarskou, konkrétně do letoviska Baška Voda. Poté se spolu telefonicky spojili, o únavě prý nepadla řeč.

Lidé, kteří se domnívají, že právě jejich blízcí mohli být v havarovaném autobuse se mohou obracet jak na ministerstvo zahraničí, tak na cestovní kancelář Atlas Adria.

Dnešní nehoda je druhou nejhorší od havárie autobusu u jihočeských Nažidel v roce 2003. Tehdy zemřelo 20 lidí.

Za nehodu autobusu v Chorvatsku může nejspíš mikrospánek. Ten je častou příčinou tragédií

Číst článek


Místo nehody

Martin Dorazín, Gregor Martin Papucsek, Zuzana Kopuletá, Michaela Vydrová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme