Za nehodu autobusu v Chorvatsku může nejspíš mikrospánek. Ten je častou příčinou tragédií

Mikrospánek může s největší pravděpodobností za dnešní nehodu českého autobusu, která si na chorvtaské dálnici A1 vyžádala 8 lidských životů. Mikrospánek mohl ale například i za nehodu české rodiny na počátku loňských prázdnin na stejné dálnici nedaleko Vrpolje. Únava na dlouhých cestách je totiž jednou z nejčastějších příčin nehod a řada řidičů ji podceňuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Změny ve frekvenci mrkání prozradí přicházející mikrospánek

Změny ve frekvenci mrkání prozradí přicházející mikrospánek | Foto: FD ČVUT

V parných letních dnech a zvláště při delších cestách na dovolenou, které nás čekají, přichází únava pomalu, nenápadně a tak trochu zákeřně.

„Člověk na sobě může pozorovat různé symptomy únavy, to znamená chvilkové útlumy. Případně, když zjistí, že se pohybuje podivně v pruhu, že občas zajede ke kraji, tak už je to docela silné varování,“ popisuje první příznaky únavy doktor Petr Bouchner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý příspěvek si můžete také poslechnout

Nejvíce nehod s mikrospánkem se stává při dlouhých nočních jízdách, kdy je slabší provoz, řidič řeší méně situací a monotónní jízda ho navíc ukolébá. I s únavou se dá ale bojovat, protože jsou řidiči, kterým jsou dlouhé a únavné cesty denním chlebem. Jak ale ukázal výzkum, nikdo ji nedokáže přemoci.

„Dělali jsme sadu experimentů, při kterých měl člověk zastavovat na semaforu na červenou a měřili jsme reakční čas. U některých lidí dokonce dochází k tomu, že semafor projeli, přestože po semaforu zastavili a plně si uvědomovali, že tam červená byla. Ale vyhodnocení situace bylo tak strašně dlouhé, že už to na bezpečné zastavení nestačilo,“ doplňuje Bouchner.

Při nehodě českého autobusu na dálnici v Chorvatsku zemřelo 8 lidí

Číst článek

Mnozí se snaží únavu porazit energetickými nápoji nebo kávou, ale není to nejrozumnější. „Ty působí na každého jinak a hlavně, kdo je zvyklý na vyšší dávky kofeinu, tak ho jedno kafe nebo energetický nápoj tolik nenabudí. Další problém a zrada je v tom, že křivka únavy se sice potlačí, ale o to třeba rychleji a hůř zaútočí potom, když účinek nápoje odezní,“ říká Bouchner.

To už jsou lepší nejrůznější pamlsky, ale ne si nacpat břicho až k prasknutí, pak by se únava ještě násobila. „Drobné potraviny, bonbóny, ovoce za volant patří. A zvláště v poslední fázi cesty, které mohou být jednotvárné,“ doporučuje doktor Jaroslav Větvička.

S únavou je to za volantem takřka stejné jako s alkoholem. Boj s ní je předem prohraný, i když pravda někteří dokáží remizovat, ale za jakou cenu... Ostatně, i následky nehod jsou velmi podobné - ty nejtragičtější.

Petr Jansa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme