Ukrajinští uprchlíci by podle Sobotky mohli najít útočiště v Česku. Pokud bude třeba

Česká republika může v případě potřeby přijmout stovky uprchlíků z Ukrajiny, oznámil dnes premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Praha prý ale zatím nezaznamenala vyšší počet ukrajinských žádostí o azyl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje na Ukrajině

Nepokoje na Ukrajině | Foto: ČTK/AP, Marko Drobnjakovic | Zdroj: ČTK

Pokud by se ale situace na Ukrajině nezklidnila, nebo by se dokonce dále vyhrocovala, je český premiér připraven svolat Bezpečnostní radu státu.

„Zatím ty informace, které mám od ministerstva vnitra a ministerstva zahraničí, nenasvědčují tomu, že bychom teď měli aktuální problém ať už z hlediska žadatelů o azyl, nebo z hlediska divoké migrace. Tady spoléháme na informace ze zemí, které přímo sousedí s Ukrajinou, ani tyto země zatím neavizovaly příliv uprchlíků,“ dodal Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomoci Ukrajině mluvil vedoucí východoevropského programu společnosti Člověk v tísni Rostislav Valvoda

Vláda podle něj vítá uzavření dohody mezi ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozičními předáky, která má zajistit vytvoření nové vlády a vypsání předčasných prezidentských voleb.

„Dokážu si představit, že radikálové na obou stranách s plánem spokojení nejsou, ale podle mě plán dává šanci, aby se rozhodlo ve volbách a aby se nerozhodovalo na ulicích,“ konstatoval premiér.

Ministerstvo zahraničních věcí upozornilo, že je připraveno poskytnout obyvatelům Ukrajiny humanitární pomoc. Příští týden pak bude vláda rozhodovat o aktivaci programu MEDEVAC pro evakuaci zraněných a nemocných k léčení v České republice.

Sledovali jsme ONLINE: Radikálové dávají Janukovyčovi ultimátum - do sobotního dopoledne musí odstoupit

Číst článek

Charitativní organizace se momentálně snaží zajistit zejména finanční pomoc a lidské kapacity, materiální sbírky prý zatím nejsou to hlavní.

„Jde zde pořád o okamžitou lékařskou pomoc, pak půjde samozřejmě o následné rehabilitace a doléčování. Z tohoto důvodu máme v tuto chvíli na místě také tým zdravotníků, kteří se zapojí do těch prací a budou případně také identifikovat případy, které by si vyžádaly třeba převoz do České republiky,“ vysvětlil vedoucí východoevropského programu společnosti Člověk v tísni Rostislav Valvoda.

Léčba i studium

Vedení hlavního města zase umožní zraněným Ukrajincům léčbu v pražských nemocnicích. Na příjem pacientů je v případě nutnosti připravena například Ústřední vojenská nemocnice ve Střešovicích.

Pomoc nabízí i Univerzita Karlova, která nabídne zhruba dvěma desítkám ukrajinských studentů možnost dokončit studia v Praze, a to prostřednictvím univerzitního Stipendia Václava Havla.

V sobotu do Kyjeva odletí delegace Evropského parlamentu, jejímž členem bude i europoslanec a místopředseda evropských socialistů Libor Rouček z ČSSD. Delegace bude o mírovém řešení jednat s Janukovyčem, předsedou parlamentu Volodymyrem Rybakem a dalšími čelními představiteli vládnoucí Strany regionů, stejně jako s trojicí opozičních lídrů.

Vladimír Kroc, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme