EU a USA dál jednají v Bosně o její další budoucnosti

V Bosně se jedná o její další budoucnosti. Rozhovory se vedou na vojenské základně Butmir u Sarajeva. Účastní se jich zástupci Evropské unie, Spojených států a hlavních politických sil v zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bosna a Hercegovina (Ilustrační foto)

Bosna a Hercegovina (Ilustrační foto) | Foto: Stanislav Miler

Všichni deklarují, že chtějí zachovat společný stát tří národů - Bosnu a Hercegovinu, ale liší se v názorech na to, jak toho dosáhnout. Schůzku organizují Švédsko, jako země předsedající Evropské unii, a Spojené státy.

Bosna a Hercegovina je dnes v patové situaci. Proto cílem schůzky je dosáhnout zásadní shody o společné budoucnosti Bosny a Hercegoviny. Vrcholní představitelé Bosny a Hercegoviny se sice shodují, že chtějí zachovat společný stát, ale způsoby, jak toho chtějí dosáhnout, se razantně liší, až jdou někdy proti sobě.

Zatím panuje skepse

Okolo výsledků schůzky ale panuje v zemi skepse. Bosenští muslimové by chtěli zavést jednotný unitární stát, s jednou vládou. Srbové zase nechtějí za žádnou cenu zrušit Republiku srbskou.

Za měsíc se aktéři schůzky mají setkat znovu a jednání mají pokračovat. Schůzky by se tentokrát měli zúčastnit velvyslanci nejvlivnějších zemí světa, kteří dávají pozor na to, jak pokračuje Bosna a Hercegovina dopředu. Poté by měla následovat konference o západním Balkánu. Na ní už by mělo být zřejmé, zda země křáčí směrem do NATO a EU, nebo ne.

Právě dnes také předává předseda předsednictva, tedy kolektivního vedení Bosny a Hercegoviny v Bruselu přihlášku do NATO.

Jaromír Janev, Martin Křížek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme