Ekonomové: Schválení pomoci není vše, ale je to pokrok

Evropským politickým špičkám se v noci na dnešek povedlo dát dohromady obrysy plánu záchrany eurozóny. Po 9 hodin trvajícím jednání pojišťovny a banky odsouhlasily, že prominou Řecku 50 procent dluhů. Celkové zadlužení země se tak sníží o 100 miliard eur. Soukromí investoři se za to dočkali slibu podpory ve výši 30 miliard eur, která jim pomůže vypořádat se s odpisem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit EU schválil odpis poloviny řeckých dluhů (ilustrační foto)

Summit EU schválil odpis poloviny řeckých dluhů (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Asijské akciové indexy si dnes po ránu připisovaly opatrné zisky a posílilo i euro. Evropské akcie zahájily dnešní obchodování výstupem na 12-týdenní maximum. Panevropský index FTSEurofirst 300 stoupl o 2,6 procenta na 1009,45 bodu a dostal se na nejvyšší úroveň od začátku srpna.

Podle ekonoma ČSOB Martina Kupky tak trhy záchrannému plánu eurozóny, který byl včera schválen na summitu Evropské unie v Bruselu, věří. Je ale důležité, jak budou myšlenky plánu implementovány a není vyloučen i negativní dopad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé na Rádiu Česko byl ekonom ČSOB Martin Kupka

„Je to určitý signál toho, že věci, které byly dohodnuty, odpovídají směrům, kterým trhy věřily, že by měla Evropa jít. Takže v tomto smyslu čekání na dobrou zprávu nebylo marné," řekl ve Světě o osmé na Rádiu Česko Kupka a dodal:

„Na druhou stranu si myslím, že ještě nějakou dobu, v řádu dnů, bude trvat, než si trhy přemelou detaily možné implikace tohoto rozhodnutí, takže není vyloučeno, že situace se může zase trošku obrátit negativním směrem.“

Přesto Kupka věří všem krokům a považuje je za pokrok. Jak pomoc Řecku, tak rozšíření eurovalu a intenzivnější spolupráci zemí eurozóny. Bude to ale prý ještě trvat, protože ekonomika v Evropě zpomaluje a není jasné, jak budou reagovat investoři nebo velké ekonomiky jako je Čína či Brazílie.

Kritici: Plán je nedostatečný

Najdou se ale i kritici, podle kterých plán nejde dost daleko a dlouhodobě vyvolává další nejistotu. Mezi takové patří například bývalý ministr financí Jiří Rusnok, přestože plán považuje za pokrok, který prý krátkodobě trhy ocení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nedostatcích záchranného plánu eurozóny mluvil ve Světě o osmé na Rádiu Česko ekonom a bývalý český ministr financí Jiří Rusnok

„Situace je vážná. Vznikala mnoho let, dá se říct desetiletí, a nebude vyřešena jedním nebo druhým summitem. Ještě dlouho se budeme s tímto tématem potýkat,“ uvedl ve Světě o osmé Rusnok.

„Řecku zůstane nějakých 250 miliard dluhu, čili 120 procent HDP ještě v roce 2020. Já myslím, že žádná ekonomika, a už vůbec ne řecká, si v těžkých dobách, které budeme asi prožívat, není schopna poradit s dluhem 120 procent HDP. Takže to podle mě není dostatečné řešení ve vztahu k Řecku. Nicméně chápu, že pro tuto chvíli to bylo maximum možného,“ doplnil Rusnok.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme