Maďarsko dostane od Evropské unie půjčku skoro šest a půl miliardy eur

Maďarská ekonomika dostane od Evropské unie injekci pro překonání dopadů finanční krize. Půjčku ve výši 6 miliard a 300 milionů eur dnes schválili ministři financí sedmadvacítky na schůzce v Bruselu. O podobnou pomoc zatím žádná další členská země nepožádala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU

Vlajky EU | Foto: Evropská komise

Maďarsko dostane od Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a Evropské unie půjčku celkem 20 miliard eur. Z unijního krizového fondu přijme třetinu této částky.

Ministři financí sedmadvacítky zároveň rozhodli o navýšení prostředků ve fondu ze současných 12 na 25 miliard pro případ, že by o podobnou pomoc jako Maďarsko požádala nějaká další členská země.

Podle ministra Miroslava Kalouska ale Česko intervenci z unijního krizového fondu nepotřebuje. "Nepřipadá v úvahu, že by takovou zemí byla Česká republika. Rozhodně nepočítáme, že bychom se obrátili o takovou pomoc," uvedl Kalousek.

Podle pravidel Evropské unie může finanční pomoc čerpat každá členská země, která čelí vážným finančním potížím. Jde především o nerovnováhu na běžném účtu nebo v toku kapitálu.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme