DPH bude příští rok 20 a 14 procent. Další rok 17,5 procenta

Vláda přijala variantu základní podoby státního rozpočtu na příští rok s deficitem 105 miliard. Návrh nepodpořili ministři za Věci veřejné. DPH příští rok bude ve dvou sazbách: 20 a 14 procent, další rok 17,5.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Ministr financí Miroslav Kalousek šel na jednání vlády se dvěma návrhy. První počítal s postupným sladěním sazeb DPH na 17,5 procentech bez výjimek. Druhý návrh s 19procentní sazbou s výjimkami na léky, knihy a tiskoviny.

Ve vládě uspěl původní návrh, sazby se mají postupně harmonizovat na 17,5 procentech. Vyjednávání nebylo jednoduché. Včera se sešli ekonomičtí ministři a ještě dnes přerušila jednání kabinetu schůzka lídrů koalice – po třech z každé strany ve formátu K9.

Návrh základních parametrů rozpočtu se schodkem 105 miliard korun počítá s rozpočtovými škrty například v resortech dopravy či školství, o nichž chtějí VV ještě jednat.

VV nesouhlasí

Věci veřejné s návrhem rozpočtu na příští rok nesouhlasí. Vedení strany to zdůvodnilo tím, že vláda neumožnila debatu k jednotlivým rozpočtovým prioritám. Ministři nejmenší vládní strany proto schválenou podobu na jednání vlády nepodpořili.

O rozpočtu chtějí Věci veřejné podle šéfa svého poslaneckého klubu Víta Bárty dál jednat:

„My jsme připraveni zodpovědně jednat.To, že naši ministři nezvedli ruku pro rozpočet, není fatální NE, které by mělo způsobit jakoukoli destabilizaci současné situace, ale je to jasný signál, že Věci veřejné se nechtějí nechat tlačit do této mediální pasti – 19 procent DPH – 7 miliard pro dopravu, ale chtějí zodpovědně jednat o úsporách v jednotlivých rozpočtových kapitolách,“ oznámil Bárta.

Finance, ekonomika, kalkulačka | Foto: Free Digital Photos

Opozice zvýšení DPH kritizuje

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se tím zbrzdí hospodářský růst a zvýší sociální rozdíly. Řekl to ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Problém jedné sazby DPH je výrazné zdražení cen léků, potravin, bydlení, veřejné dopravy v situaci, kdy se zastavil růst platů. A to znamená: lidem se nezvyšují reálné příjmy a současně vláda zvyšuje nepřímé daně, což samozřejmě omezuje spotřebu domácností a působí proti hospodářskému růstu.“

„Rozpočet tak, jak je navržen, tak dále prohlubuje sociální rozdíly ve společnosti. Ukazuje se, že sanaci rozpočtového schodku platí v zásadě střední vrstvy a nízkopříjmové skupiny.“

Sociální demokraté se podle Sobotky chtějí zaměřit spíše na přímé daně - konkrétně se to týká hazardu, daňové progrese a zdanění právnických osob.

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme