Ekonomičtí ministři se na podobě státního rozpočtu nedohodli

Ekonomičtí ministři vlády se na podobě státního rozpočtu na příští rok dnes nedohodli. Vláda tak definitivně rozhodne až zítra. Ministr financí Miroslav Kalousek chce udržet schodek maximálně na 3,5 procentech HDP.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek, Ministr financí ČR

Miroslav Kalousek, Ministr financí ČR | Foto: Filip Jandourek

Kabinet podle něj bude rozhodovat mezi dvěma už dříve předloženými variantami. Jedna počítá se zavedením sazby DPH ve výši 19 procent, druhá s výraznými škrty ve výdajích ministerstev. „Žádná jiná varianta než jedna, nebo druhá pro mě nepřipadá v úvahu, protože fiskální strategie vlády daná snižováním deficitu a výdajovými limity je nepřekročitelná,“ zdůraznil Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Jiří Rusnok v pořadu Stalo se dnes.

Případné škrty na jednotlivých ministerstvech by nemusely být tak razantní, pokud Věci veřejné přistoupí na sazbu DPH ve výši 19 procent. Zatím to ale odmítají. Pokud by strana na návrh nepřistoupila, zůstala by v platnosti původní dohoda navyšovat DPH postupně na 17,5 procenta.

Ambicióznější plán počítá se sjednocením DPH na 19 procentech už od příštího roku. Návrh ponechává léky, knihy a tiskoviny v desetiprocentní sazbě. Při této variantě by schodek státního rozpočtu klesl na 95 místo plánovaných 105 miliard korun.

Druhá varianta vychází z původní koaliční dohody, podle které by platilo postupné sjednocení DPH na konečných 17,5 procenta v roce 2013.

Řada ekonomů a bývalých ministrů financí tvrdí, že sazba 19 procent DPH je příliš velká. „Nespěchal bych se zvyšováním DPH tak razantně. Ekonomické oživení je velmi křehké. Považoval bych za optimální postupný přechod na jednu sazbu na úrovni 17,5 procenta,“ poznamenal ekonom Jiří Rusnok.

Úspory by hledal spíše na straně výdajů. „Je skoro jedno, jestli bude schodek 95 nebo 105 miliard. Důležité je, aby byl schodek nominálně a zejména reálně nižší, než byl letos, “ dodal Rusnok.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Zbyněk Zykmund, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme