Jednání skončilo. Podle ODS se dohoda o rozpočtu rýsuje

Schůzka mezi předsedy parlamentních politických stran a premiérem Janem Fischerem skončila. Předseda ODS Mirek Topolánek připustil, že jeho strana je připravená přistoupit na drobné kosmetické úpravy v úspornému balíku ministra financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Foto: Jiří Suchomel, ČRo Leonardo

Kroky mají snížit výdaje a zároveň zvýšit příjmy státního rozpočtu v příštím roce. Deficit veřejného hospodaření by tak mohl klesnout zhruba na 155 miliard korun.

Občanská demokratická strana podle předsedy Mirka Topolánka chce, aby lídři parlamentních stran podepsali dohodu, která bude znamenat, že vládní balíček bude určitou konstantou a nebude do něj zasahováno.

"Máme připravenou řadu pozměňovacích návrhů, které mají balíček vracet do podoby větších škrtů ve výdajích a menších škrtů v příjmech. Ale jsme ochotni na to rezignovat, pokud balíček zůstane beze změn. Pokud by měly nastat signalizované změny, o kterých hovoří všechny politické strany, pak se pro nás balíček stane nepřijatelným," varuje předseda ODS Topolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomický expert ODS Martin Kocourek na Rádiu Česko o úsporách ve státním rozpočtu na rok 2010

Ekonomický expert ODS Martin Kocourek konstatoval v odpoledním vysílání Rádia Česko, že pokud zůstane zachovaný hlavní cíl úsporného balíčku (deficit lehce nad 150 miliard korun), jeho strana je připravená. Považuje vládní návrh za kompromis, na který by měly přistoupit všechny strany, které Fischerově vládě daly důvěru.

Česká strana sociálně demokratická nechce podpořit Janotův úsporný balíček jako celek. Předseda Jiří Paroubek opakoval v Ranním interview Radiožurnálu, že je proti zájmům mladých rodin s dětmi a proti seniorům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v Ranním interview Radiožurnálu o postoji sociálních demokratů k návrhu státního rozpočtu na rok 2010

"Pokud jde o příjmy státního rozpočtu, jde najít zdroj v daňové progresi u příjmů nad sto tisíc korun měsíčně. A také v navrácení úrovně daně z příjmů právnických osob na 21 procent. To by přineslo asi patnáct miliard korun," přesvědčoval předseda ČSSD Paroubek.

Podle poslance strany TOP 09 a exministra financí Miroslava Kalouska sice také mají výhrady, zatím je ale nechají stranou.

"TOP 09 podpoří návrh úřednické vlády, aniž by tím rezignoval na jakoukoliv svoji programovou či volební prioritu. Získáme-li důvěru ve volbách, budeme se silou mandátu, který budeme mít k dispozici, snažit upravit rozpočtovou legislativu ve smyslu našeho volebního programu. Teď ale podpoříme tento kompromis v zájmu vyššího cíle," potvrdil zakladatel strany TOP 09 Kalousek.

O balíku jako o celku nechce hlasovat Komunistická strana Čech a Moravy. Podle předsedy Vojtěcha Filipa není vládní úsporný plán dobře připravený.

"Příliš promyšlené to není. Vláda neříká úplnou pravdu ani politickým stranám, ani občanům České republiky. Mrzí mě to, protože jsem byl přesvědčený, že jak pan ministr Janota, tak pan premiér Fischer k tomu přistoupí s mnohem větší odpovědností," tvrdí předseda KSČM Filip.

Křesťanskodemokratická unie - Čs. strana lidová je podle předsedy Cyrila Svobody připravení úsporná vládní kroky podpořit, pokud ale někdo jiný předloží pozměňovací návrhy, mají je také připravené.

"Byli bychom rádi, kdyby byla varianta, že nikdo nepředloží pozměňovací návrhy. Ale záleží na tom, jak se budou chovat ostatní politické strany. Pokud jde o prorodinná opatření, opakuji, že jednou z variant, jak to vyřešit, je otázka hazardu. Stačí novelizovat jedno jediné ustanovení a ze 128 miliard prosázených a prohraných peněz lze dát devět miliard na dobro společnosti a státu," domnívá se předseda KDU-ČSL Svodoba.

Úsporné kroky podpoří i Strana zelených. Podle předsedy Ondřeje Lišky chtějí ale ještě jednat o některých změnách.

"Stále máme problém s tím, že by se měly krátit mzdy učitelů. I vládní ekonomická rada NERV konstatovala, že investice do vzdělání jsou jedním z protikrizových opatření. Tady v tomto bodě je vláda sama proti sobě," vysvětluje úřadující předseda Zelených Liška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček v poledních Ozvěnách dne o budoucnosti Janotova úsporného balíčku

Vnitropolitický komentátor Českého rozhlasu 1 Petr Nováček konstatoval v poledních Ozvěnách dne, že i když se smluví politická dohoda nad úsporným balíčkem Fischerovy vlády, tak vzhledem k současné politické kultuře v Česku je možné zatleskat úsporné snaze ministra financí Eduarda Janoty, až úspěšně projde Poslaneckou sněmovnou.

Václava Marešová, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme