Platy ústavních činitelů možná klesnou o 20 procent

Ministr financí Eduard Janota navrhne na pondělním zasedání vlády vedené premiérem Janem Fischerem snížení platů ústavních činitelů až o dvacet procent. Chce také zdanit jejich dosud nedaněné peněžní náhrady - cestovné nebo provoz poslanecké kanceláře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

"Dopady úspor musí postihnout všechny, logicky i ústavní činitele," uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Podle něj pravděpodobně nebude návrh na snížení platů ústavních představitelů součástí takzvaného Janotova balíčku úsporných opatření.

"Už jednou měl Ústavní soud rozhodnutí, které se týkalo platů soudců, a my nechceme, aby ten balíček byl jakkoli zpochybňován. Chceme nejlépe, aby to platilo už od nového roku a myslíme si, že by šla ušetřit možná až miliarda," upřesnil Jakob.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob o návrhu na snížení platů ústavních činitelů

Po vládě budou o balíčku jednat v pondělí zástupci politických stran. Ti k němu ale mají výhrady.

Opatření na příjmové i výdajové stránce může přitom srazit schodek státního rozpočtu až na 157 miliard korun. Ministerstvo financí chce v úsporném balíčku plánovaném jen pro příští rok mimo jiné šetřit na sociálních a mandatorních výdajích a zvednout některé daně.

Kateřina Křenová, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme