Dopravci nemusí ještě pět let odškodňovat cestující za zpoždění

Cestující na české železnici získají nárok na odškodnění za zpoždění vlaků zřejmě až za pět let. Vyplývá to z novely zákona o drahách, kterou dnes ve zrychleném režimu schválila Poslanecká sněmovna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

informace o zpoždění vlaku

informace o zpoždění vlaku | Foto: Jan Rosenauer

Návrh odškodnění je obsažen v nařízení Evropské unie o právech cestujících ve veřejné dopravě, ale ministerstvo dopravy navrhlo odložit jeho platnost o pět let.

Pokud by nařízení začalo od letošního 3. prosince platit, musely by čeští dopravci vybavit železniční stanice i vlaky podle evropských standardů, odškodňovat cestující při zpoždění a zaplatit jim náhradní dopravu či hotel.

To však podle komunistického poslance Karla Šidla zatím není možné. "To jsou podmínky, které jsou v současných našich podmínkách z hlediska reálného stavu naší dopravní infrastruktury a vybavenosti našich dopravců nereálné," podotkl Šidlo.

Ministerstvo argumentuje výstavbou koridorů

Jedním z hlavních argumentů ministerstva dopravy pro pětiletý odklad účinnosti vybraných směrnic byla i stávající výstavba koridorů, která může zpoždění způsobit. Zejména České dráhy by tak prý doplácely na činnost stavebníků.

S tímto argumentem ale nesouhlasí občanský demokrat Karel Sehoř. "Když se staví koridor a dělá se jízdní řád, tak se dopředu ví, kde se koridor staví, a jízdní řád se tomu dá přizpůsobit," uvedl. Podle Sehoře je důvodem hlavně špatný stav v Českých drahách.

Podobný odklad, k jakému přistoupila sněmovna, umožňuje podle ministerstva legislativa Unie a využila ho řada států. Odložení platnosti evropského nařízení však musí mít formu zákona. Novela nyní zamíří do Senátu.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme