Palestinci chtějí mít do dvou let nezávislý stát bez ohledu na Izrael

Palestinci nebudou čekat na výsledky stagnujících mírových rozhovorů s Izraelem a do dvou let si na vlastní pěst vybudují svůj nezávislý stát. Prohlásil to palestinský premiér Salám Fajjád.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinské děti v uprchlickém táboře

Palestinské děti v uprchlickém táboře | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Jedná se odklon od mezinárodně uznaného principu, podle kterého by řešení izraelsko-palestinského sporu mělo vzejít z dvoustranných rozhovorů.

Jenže Palestinci tvrdí, že se nevrátí k jednacímu stolu, dokud Izrael nezastaví usazování dalších Židů na okupovaných územích.

Izraelci zase kontrují, že výstavbu osad nezmrazí, dokud se vstřícnými gesty nepřijde arabský svět. Šéf izraelské diplomacie Avigdor Lieberman navíc prohlásil, že palestinský stát nevznikl za šestnáct let rozhovorů a dalších šestnáct let podle něj ani nevznikne.

Za této situace chce palestinské vedení postupovat jednostranně. Jak uvedl premiér Fajjád, znamená to hlavně řádné budování státního aparátu a ukončení ekonomické závislosti na Izraeli.

Na prohlášení okamžitě zareagoval izraelský ministr financí Juval Steinitz. Jak řekl, palestinský stát nevznikne, dokud nebudou splněny bezpečnostní požadavky Izraele.

Přečtěte si také:
Přes kritiku vystěhovala izraelská policie ve východním Jeruzalémě další arabské rodiny
Izrael údajně chystá hromadné vyklizení několika židovských osad
Izraeli se nelíbí Obamova kritika židovské výstavby ve východním Jeruzalémě
Prezident USA Barack Obama podpořil nezávislý palestinský stát
USA se připravují na názorový střet s Izraelem kvůli palestinskému státu
EU hrozí Izraeli přehodnocením vztahů kvůli otázce palestinského státu
Izrael zrušil židovskou osadu na Západním břehu Jordánu
Izrael postaví navzdory svým závazkům další stovku bytů pro židovské osadníky

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme